Tradtionele Pasta met Prima Donna Maturo en heerlijke gehaktballetjes

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ pasta/ 4 pers

| ± 35 min

| 2012, Infoboekje Prima Donna kaas

Uitgelichte afbeelding

ngrediënten

Basis

60 gr Prima Donna maturo, in schilfers

400 gr (verse) spaghetti

Voor de balletjes

  • 40 gr Prima Donna maturo, geraspt
  • 400 gr rundergehakt
  • 25 gr pijnboompitten, geroosterd & grof gehakt
  • 4 blaadjes verse salie, fijngesneden
  • 1 beschuit
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 4 el ricotta
  • 3 el olijfolie

Voor de tomatensaus

  • 2 teentjes knoflook
  • 8 rijpe trostomaten
  • 15 gr verse basilicum
  • 2 el olijfolie extra virgine
  • 1 ui, heel fijn gesneden
  • 2 el oregano
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderen en fijngesneden
  • 100 ml rode wijn
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el basterdsuiker
  • 75 ml groentebouillon
  • 3 zongedroogde tomaten, fijngesneden
  • 1 puntpaprika, in stukjes
  • zout en versgemalen peper
  • Variatie: voeg eens wat verse groene olijven of kappertjes toe aan de saus

Bereiding

  1. Pel de knoflook en snijd deze fijn.
  2. Snijd een kruisje in de tomaten en leg deze een paar minuten in kokend water.
  3. Schrik ze af in koud water en, pel de huid eraf en snijd ze in blokjes.
  4. Snijd de helft van de basilicum fijn.
  5. Verwarm 2 el olijfolie in een koekenpan en fruit de ui.
  6. Voeg de knoflook, oregano, fijngesneden basilicum en de rode peper toe. Laat het geheel 5 min met deksel op de pan sudderen.
  7. Voeg de wijn, azijn, suiker en bouillon toe en laat dit tot de helft inkoken.
  8. Hak de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg deze samen met de verse tomatenblokjes en puntpaprika toe aan de saus.
  9. Laat dit nog 15 min pruttelen.
  10. Bereid de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing.
  11. Kneed de pijnboompitten, salie,
  12. Prima Donna maturo, beschuit, knoflook en de ricotta door het gehakt.
  13. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
  14. Draai balletjes van zo’n 3 cm doorsnede.
  15. Verhit 3 el olijfolie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes in zo’n 10 minuten rondom bruin en gaar.
  16. Breng de saus eventueel nog op smaak met zout en peper.
  17. Giet de spaghetti af en verdeel deze over de borden.
  18. Verdeel hierover de tomatensaus en de Italiaanse gehaktballetjes.
  19. Garneer met de rest van de verse basilicum en schaaf hierover verse Prima Donna maturo.
Drankadvies
Wijn: fruitige rode wijn
Bier: naar keuze

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email