Tournedos met tarte tatin van witloof

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ 4 pers 

| minder dan 60 min

| 2013.11.20 – Colruyt inspiratiefolder, het beste van…

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 4 tournedos
  • 8 stronken witloof
  • 75 g boter
  • 1 dl room
  • 1 rol bladerdeeg
  • 200 g vloeibare honing
  • 0.5 dl rode porto
  • 1 dl kalfsfond (bokaal)
  • 2 el. olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Snij het witloof in de lengte in 2 en verwijder de harde kern.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Smelt 4 el. boter in een pan en stoof het witloof 5 min. op een gemiddeld vuur met de bolle kant naar boven.
  4. Voeg de rest van de boter toe, en dan de honing. Laat nog 5 min. verder stoven tot u een gekaramelliseerd sausje hebt.
  5. Schep het witloof in een ovenschaal met de bolle kant naar boven. Giet er de karamelsaus over.
  6. Rol het bladerdeeg uit over het witloof en duw het deeg goed tussen het witloof en de randen van de ovenschaal.
  7. Prik enkele keren in het deeg met een vork. Zet de ovenschaal 30 à 40 min. in de voorverwarmde oven.
  8. De tarte tatin is klaar als het deeg krokant is. Haal uit de oven en laat lauw worden.
  9. Verhit intussen de olijfolie in een pan en schroei de tournedos aan beide kanten toe. Kruid met peper en zout, bak nog 10 min. verder.
  10. Maak de saus: haal het vlees uit de pan en hou warm. Blus de pan met de porto en de kalfsfond.
  11. Laat de saus even inkoken en voeg de room toe. Kruid met peper en zout.
  12. Snij de tarte tatin in stukken en serveer met de tournedos en de saus.
  13. Lekker met een groene salade.
Drankadvies
Wijn: Château Guitignan, A.O.P. Moulis
Bier: Leffe Kerstbier, Abdijbier
Voedingswaarde
Energie: 1072 Kcal Eiwitten: 50,8 gr Vetten: 65 gr Koolhydraten: 68,5 gr

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email