Tarte Maison (soezen)

Omschrijving

| Klein gebak | 6 porties

| Tijd: ong 1 uurtje

| Bron: gezien bij 24Kitchen, recept niet te vinden, zelf uitgeschreven

Ingrediënten

Gele pudding (banketbakkersroom)

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 150 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 2 el bloem

Soezendeeg

  • 1 dl water
  • 50 gr boter
  • Snufje zout en snufje suiker
  • 75 gr bloem
  • 3 eieren

Taartjes:

  • Rol bladerdeeg
  • Uitsteekvormpjes,
  • Kleine lage taartvormpjes

Vulling en afwerking:

  • Rest van de banketbakkersroom
  • Krieken op water
  • Geschaafde amandelen
  • Slagroom

Bereiding

Maak eerst je banketbakkersroom en laat deze uiteindelijk afkoelen in de koelkast

Maak je soezenbeslag

  • Boter, water, suiker en zout samen koken
  • Van zodra de boter gesmolten is, van het vuur halen en je bloem eronder mengen
  • Zet terug op het vuur (laag vuurtje) om je deegbal goed te laten drogen, ongeveer 5 min. Dat zorgt ervoor dat je soezen goed opkomen maar ook dat ze daarna niet weer inzakken!
  • Breng nu je goed droge bol deeg in de keukenmachine en voeg 1 voor 1 je eieren erbij. Wacht met de volgende ei tot de eerste goed vermengd is met je deeg.
  • Resultaat is uiteindelijk een mooi glad homogeen beslag

 Voorbereiding vormpjes

  1. Rol je bladerdeeg uit en steek rond vormpjes uit die passen in je kleine lage taartvormpjes
  2. Vul je taartvormpjes tot aan de opstaande bovenrand, even inprikken met een vorm op rijzen te voorkomen

Vulling:

  1. Voeg 1/3 banketbakkersroom (100 gr) en 2/3 soezendeeg (200 gr) bij elkaar en zorg dat je even goed roert tot één geheel
  2. Vul deze vormpjes nu met het banketbakkersroom en soezendeeg. Zorg ervoor dat je in het midden een soort kuiltje krijgt (dat voorkomt dat tijdens het bakken dit beslag eruit loopt)
  3. Tenslotte afwerken met pralin
    • Dat is 1 deel eiwit – 1 deel suiker – 2 delen geschaafde amandelen
    • Indien te nat, voeg nog wat geschaafde amandelen toe en roer alles goed door elkaar
    • Verdeel deze pralin over de taartjes

Taartjes afbakken gedurende 20 a 25 min op 180 gr.

Hierna even laten afkoelen voor de afwerking

Afwerking:

  1. Terwijl je taartjes in de oven bakken, kun je krieken op sap, even opkoken met wat suiker en maizena om ze te laten binden met elkaar.
  2. Je kan ook alvast de slagroom stijf kloppen en bewaren in de koelkast
  3. Als de gebakken taartjes iets zijn afgekoeld, kun je ze horizontaal doormidden snijden met een gekarteld mes.
  4. Leg het onderste gedeelte in een cupcake vormpje
  5. Vul de vormpjes met een flinke lepel banketbakkersroom
  6. Leg hier bovenop een paar krieken
  7. Geef vervolgens een flinke toef slagroom erboven
  8. Dek af met het hoedje van de taartjes
  9. Nogmaals en toef slagroom en tenslotte “de kers op de taart”, leg een felrode gekonfijte kers er bovenop

Succes gegarandeerd

  • Oven voorverwarmen op 180 o9
  • Vormpjes vullen met een klein kuiltje in het midden
  • Afwerken met een pralin
    • 1 deel eiwit – 1 deel suiker – 2 delen geschaafde amandelen
    • Alles loskloppen, indien te nat, nog wat amandelen erbij
  • Deze pralin op de taartjes leggen
  • 20 a 25 min afbakken in de voorverwarmde oven van 180 gr

Hierna de afwerking/vuling

  • Krieken op sap even koken met een beetje suiker en wat maïzena

Versieren van onze tarte maison

  • Taartjes horizontaal in 2 snijden met een gekarteld mes
  • Leg de onderste delen in een cupcake vorm
  • Vul deze met een goeie dot van de gele pudding
  • Leg hier bovenop een paar krieken (niet te veel sap)
  • Spuit een flinke dot slagroom erboven
  • Leg nu de hoedjes er terug op
  • Nogmaals een dot slagroom
  • Tenslotte de “kers op de taart”, een helderrode gekonfijte kers