Belgisch Suikerbrood

Omschrijving

| bakkerij/ broden/ 2 broden

| 80 min rijzen, rusten en 45 min bakken

| familierecept, oom, warme bakker

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Ingrediënten zijn voor 2 broden, tussen haakjes voor 1 brood. We gaan uit van ½ kg bloem per brood

  • Gebroken broodsuiker of suikerparels 400 gr (200 gr)
  • Patentbloem 1 kg (½ kg)
  • Water (of melk naar keuze) 500 cc (250 cc)
  • Eieren 2 (1)
  • Suiker (witte basterdsuiker) 70 a 100 gr (50 gr)
  • Zout 17 gr (8 gr)
  • Boter 150 gr (75 gr)
  • Gist (gedroogd) 12 gr (6 gr)

Bereiding

  1. Deeg volgens basisrecept brooddeeg
  2. Meng er de boter en eieren bij. Kneden tot homogeen geheel
  3. Leg ⅓ van het deeg apart en meng de gebroken suiker (suikerparels) bij de rest van het deeg, hou nog even 100gr (50 gr) over voor de afwerking.
  4. Laat deze 2 degen 20 min rijzen, toeslaan en een verder rijsbeurt geven van 10 min
  5. Verdeel het ongesuikerde deeg in 2 stukken en rol ze uit, groot genoeg om gesuikerde bollen te omhullen. Leg het afgewerkte deeg op een ingesmeerde plaat, met de sluiting naar onder. Laat 50 min rijzen.
  6. Afwerking: bestrijk met losgeklopte ei en maak een insnijding van 1 a2 cm diep aan beide zijden in de lengte. Strooi de rest van de gebroken suiker (suikerparel) in de inkerving.
  7. Bak onmiddellijk in een matig warme oven gedurende 45 minuten
  8. Laten afkoelen op rooster.

Eet smakelijk

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email