Belgisch Suikerbrood
Omschrijving
| bakkerij/ broden/ 2 broden
| 80 min rijzen, rusten en 45 min bakken
| familierecept, oom, warme bakker
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Ingrediënten zijn voor 2 broden, tussen haakjes voor 1 brood. We gaan uit van ½ kg bloem per brood
- Gebroken broodsuiker of suikerparels 400 gr (200 gr)
- Patentbloem 1 kg (½ kg)
- Water (of melk naar keuze) 500 cc (250 cc)
- Eieren 2 (1)
- Suiker (witte basterdsuiker) 70 a 100 gr (50 gr)
- Zout 17 gr (8 gr)
- Boter 150 gr (75 gr)
- Gist (gedroogd) 12 gr (6 gr)
Bereiding
- Deeg volgens basisrecept brooddeeg
- Meng er de boter en eieren bij. Kneden tot homogeen geheel
- Leg ⅓ van het deeg apart en meng de gebroken suiker (suikerparels) bij de rest van het deeg, hou nog even 100gr (50 gr) over voor de afwerking.
- Laat deze 2 degen 20 min rijzen, toeslaan en een verder rijsbeurt geven van 10 min
- Verdeel het ongesuikerde deeg in 2 stukken en rol ze uit, groot genoeg om gesuikerde bollen te omhullen. Leg het afgewerkte deeg op een ingesmeerde plaat, met de sluiting naar onder. Laat 50 min rijzen.
- Afwerking: bestrijk met losgeklopte ei en maak een insnijding van 1 a2 cm diep aan beide zijden in de lengte. Strooi de rest van de gebroken suiker (suikerparel) in de inkerving.
- Bak onmiddellijk in een matig warme oven gedurende 45 minuten
- Laten afkoelen op rooster.
Eet smakelijk