Ster Brioche

Omschrijving

| bakkerij/ broden/ feestelijk

rijzen 1,5 a 2 uur, dan nogmaals 2 x 30 min en tenslotte 35 min baktijd

| 24Kitchen, Chef: Sarena Solari

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Deeg

  • 500 g bloem
  • 60 g suiker
  • 7 g gedroogde gist
  • 2  eieren
  • 200 ml volle melk
  • 1 mespuntje zout
  • 60 g boter op kamertemperatuur 

Hazelnootpasta

  • 75 g gepelde hazelnoten
  • 150 ml melk
  • 150 g pure chocolade (70% cacao)
  • 75 g suiker
  • 3 el hazelnootolie 

    Bestrijken

    • 1 eidooier
    • 1 el melk 

    Extra nodig

    • keukenmachine met deeghaak
    • foodprocessor
    • bakpapier
    • bakplaat
    • plasticfolie
    • steker van 8 cm doorsnede

    Bereiding

    Deeg
    1. Meng de bloem met suiker en gist in de mengkom.
    2. Meng eieren en melk erdoor en kneed circa 2 minuten tot alles samenkomt.
    3. Voeg het zout toe.
    4. Voeg beetje bij beetje de boter door en kneed in circa 5 minuten op de hoogste stand tot een soepel deeg.
    5. Leg het deeg in een met bloem bestoven mengkom, dek af met plasticfolie en laat 1 ½ a 2 uur rijzen op een warme plaats.
    Hazelnootpasta
    1. Verwarm de oven voor op 150°C.
    2. Rooster de hazelnoten in circa 15 minuten goudbruin en laat afkoelen.
    3. Verwarm de melk tot het kookpunt.
    4. Hak de chocolade en giet de hete melk erop.
    5. Roer tot een gladde chocoladesaus.
    6. Maal de hazelnoten met de suiker tot een kleverige pasta.
    7. Maak de kleverige pasta even los van de randen van je mengkom en giet ten slotte je olie erbij. Laat nog even draaien tot een homogene pasta
    8. Voeg de chocoladesaus toe en mix tot deze helemaal is opgenomen. Laat de pasta iets opstijven in de koelkast. 
    Opbouwen en afronden
    1. Kneed het gerezen deeg door en verdeel in vier gelijke bollen.
    2. Bestrooi het deeg met een beetje bloem en dek af met plasticfolie.
    3. Laat de deegbollen nogmaals 30 minuten rijzen.
    4. Rol de gerezen deegbollen uit tot platte schijven van circa 30 centimeter doorsnede op een stukje bakpapier.
    5. Leg iedere schijf tussentijds in de koeling op een vel bakpapier.
    6. Haal één voor één de lagen deeg uit de koelkast en bestrijk elke schijf met een laagje hazelnootpasta en stapel de schijven op elkaar.
    7. Plaats een kommetje of ronde deegsteker (van ± 7 cm doorsnee) op het midden en snijd de deegstapel in 16 gelijke punten.
    8. Pak twee punten naast elkaar en draai deze van elkaar af, twee keer om hun eigen as zodat er spiralen ontstaan.
    9. Doe dit met alle punten.
    10. Pak de uiteindes van de twee punten naast elkaar op, plak deze samen en vouw het uiteinde onder het deeg.
    11. Doe dit met alle punten.
    12. Dek de brioche af met plasticfolie en laat nog circa 30 minuten narijzen.
    13. Verwarm de oven voor op 180 °C.
    14. Roer een eidooier met melk los en, na de laatste 30 min rijzing, bestrijk je het hele brood hiermee.
    15. Bak de brioche in circa 30-35 minuten goudbruin en gaar en laat afkoelen op een rooster.

    Categorieën

    Print Friendly, PDF & Email