Puddingbroodjes, heerlijk voor een feestelijke dag
Omschrijving
| bakkerij/ broodjes/ ± 10 a 12 stuks
| 1 dag of nacht in de koelkast, 30 min afwerken en bakken
| 24Kitchen, Rudolph van Veen, seizoen 6, juni 2020
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Brooddeeg
- 265 g bloem
- 20 g witte basterdsuiker
- 7 g gedroogde gist
- 4 g zout
- 1 mespunt citroenrasp
- 100 ml volle melk
- 2 eidooiers
- 100 g koude boter
Banketbakkersroom
- 500 ml volle melk
- 1 vanillestokje of 1 el vanille-extract
- 120 g suiker
- 40 g boter
- 6 eidooiers
- 50 gr maïzena (of vanillepuddingpoeder)
Afwerking
- 1 eidooier met een scheut melk
- poedersuiker om te bestuiven
Extra nodig
- keukenmachine
- spuitzak met een kartelmond
Bereiding
Brooddeeg
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed koud zijn voordat je begint.
- Voeg de bloem, witte basterdsuiker, gist, zout, citroenrasp, melk en de eidooiers toe aan de kom van de keukenmachine.
- Gebruik de deeghaak en laat de machine op lage stand ± 4 a 5 min draaien.
- Maak de boter soepeler en elastisch door er met een deegroller rustig op te slaan
- Zorg er voor dat de boter niet warmer wordt
- Zet de mixer op medium snelheid en voeg in vier keer de boter toe.
- Laat de mixer zo lang draaien totdat de boter volledig is opgenomen en een mooi soepel deeg is ontstaan.
- Kneed het deeg net zolang totdat de kom van de mixer bijna schoon is.
- Controleer of het deeg mooi elastisch is, dan kan je een vliesje trekken
- Verpak het deeg in plastic folie en laat het een dag in de koelkast rusten
Banketbakkersroom
- Breng de melk met de vanille, boter en de helft van de suiker aan de kook.
- Roer in een kom de eidooiers met de andere helft van de suiker, maïzena (of een beetje vanillepuddingpoeder) en een klein scheutje melk tot een papje.
- Giet een deel van de kokende melk al roerend bij het papje en giet het daarna meteen terug in de pan
- Breng al roerend rustig aan de kook
- Laat de room ± 1 min doorkoken en giet het daarna op een platte schaal of bord.
- Dek af met plasticfolie en laat volledig afkoelen
- Bewaar de banketbakkersroom tot gebruik in de koelkast
Broodjes maken
- Haal het deeg uit de koelkast en laat het 20 min op temperatuur komen.
- Verdeel het deeg in 10 stukjes en rol tot mooie balletjes
- Rol vervolgens tot puntjes en laat ze afgedekt met plasticfolie 2 u rijzen om te verdubbelen in volume
- Roer voor het eistrijksel de eidooier los met een beetje melk
- Verwarm de oven voor op 175 °C
- Bestrijk de deegpuntjes voorzichtig met het eistrijksel
- Bak de broodjes ± 20 min in de oven
- Besproei ze direct, maar voorzichtig met een plantenspuit, met water om ze mooier te laten glanzen
- Laat de broodjes volledig afkoelen.
Afwerking
- Roer de banketbakkersroom goed los met een garde (eventueel mixer) en schep in een spuitzak met kartelmondje
- Snijd de broodjes aan de bovenkant overlangs open en vul ze met een mooie draaiende swirl banketbakkersroom
- Bestuif de broodjes met een beetje poedersuiker
- Eet smakelijk en geniet