Puddingbroodjes

Omschrijving

| aperitief met alcohol

| 1 dag (of nacht) in de koelkast, 30 min afwerken/-bakken

| 24Kitchen, Rudolph van Veen

Ingrediënten

Brooddeeg
  • 265 g bloem
  • 20 g witte basterdsuiker
  • 7 g gedroogde gist
  • 4 g zout
  • 1 mespunt citroenrasp
  • 100 ml volle melk
  • 2  eidooiers
  • 100 g koude boter
Banketbakkersroom
  • 500 ml volle melk
  • 1  vanillestokje of 1 el vanille-extract
  • 120 g suiker
  • 40 g boter
  • 6  eidooiers
  • 50 gr maïzena (of vanillepuddingpoeder)
Afwerking
  • 1  eidooier met een scheut melk
  • poedersuiker om te bestuiven
extra nodig
  • keukenmachine
  • spuitzak met een kartelmond

Bereiding

Brooddeeg
  1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed koud zijn voordat je begint.
  2. Voeg de bloem, witte basterdsuiker, gist, zout, citroenrasp, melk en de eidooiers toe aan de kom van de keukenmachine.
  3. Gebruik de deeghaak en laat de machine op lage stand ± 4 a 5 min draaien.
  4. Maak de boter soepeler en elastisch door er met een deegroller ruist ig op te slaan
  5. Zorg er voor dat de boter niet warmer wordt
  6. Zet de mixer op medium snelheid en voeg in vier keer de boter toe.
  7. Laat de mixer zo lang draaien totdat de boter volledig is opgenomen en een mooi soepel deeg is ontstaan.
  8. Kneed het deeg net zolang totdat de kom van de mixer bijna schoon is.
  9. Controleer of het deeg mooi elastisch is, dan kan je een vliesje trekken
  10. Verpak het deeg in plastic folie en laat het een dag in de koelkast rusten
Banketbakkersroom
  1. Breng de melk met de vanille, boter en de helft van de suiker aan de kook.
  2. Roer in een kom de eidooiers met de andere helft van de suiker, maïzena (of een beetje vanillepuddingpoeder) en een klein scheutje melk tot een papje.
  3. Giet een deel van de kokende melk al roerend bij het papje en giet het daarna meteen terug in de pan
  4. Breng al roerend rustig aan de kook
  5. Laat de room ± 1 min doorkoken en giet het daarna op een platte schaal of bord.
  6. Dek af met plasticfolie en laat volledig afkoelen
  7. Bewaar de banketbakkersroom tot gebruik in de koelkast
Broodjes maken
  1. Haal het deeg uit de koelkast en laat het 20 min op temperatuur komen.
  2. Verdeel het deeg in 10 stukjes en rol tot mooie balletjes
  3. Rol vervolgens tot puntjes en laat ze afgedekt met plasticfolie 2 u rijzen om te verdubbelen in volume
  4. Roer voor het eistrijksel de eidooier los met een beetje melk
  5. Verwarm de oven voor op 175 °C
  6. Bestrijk de deegpuntjes voorzichtig met het eistrijksel
  7. Bak de broodjes ± 20 min in de oven
  8. Besproei ze direct, maar voorzichtig met een plantenspuit, met water om ze mooier te laten glanzen
  9. Laat de broodjes volledig afkoelen.
Afwerking
  • Roer de banketbakkersroom goed los met een garde (eventueel mixer) en schep in een spuitzak met kartelmondje
  • Snijd de broodjes aan de bovenkant overlangs open en vul ze met een mooie draaiende swirl banketbakkersroom
  • Bestuif de broodjes met een beetje poedersuiker
  • Eet smakelijk en geniet