Prima Donna Plaatpizza
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ pizza/ 4 pers
| ± 45 min
| 2012, Infoboekje Prima Dona Kaas
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
voor het pizzadeeg
- 500 gr harde witte bloem (speciale bloem, verkrijgbaar in Italiaanse delicatessenzaken)
- 7 gr droge gist
- 1 el zout
- 1 el olijfolie
- Variant: mix voor pizzabodem Italiaans (Koopmans)
voor de topping
- 100 gr Prima Donna kaas, vers geraspt
- 1 pakje gezeefde tomaten
- zout en versgemalen peper
- 15 gr verse basilicum
- ½ courgette
- 125 gr buffelmozzarella
- 2 trostomaten
- 10 groene pitloze olijven
- 75 gr parmaham
- 2 el knoflookolie
Bereiding
voor de pizzabodem
- Deponeer de bloem op het werkblad en meng hier de droge gist en het zout doorheen.
- Maak een putje in het midden en giet hierin de olijfolie.
- Voeg daarna ± 200 ml handwarm water (37 °C) toe.
- Begin te kneden vanuit het midden.
- Voeg telkens wat meer handwarm water toe (nog ± 150 ml) totdat zich een goed kneedbaar deeg vormt.
- Blijf hierna nog 10 minuten goed kneden en plaats het deeg daarna in een ingevette schaal, afgedekt met een vochtige theedoek.
- Laat het deeg op kamertemperatuur ± 2 uur rijzen totdat het volume verdubbeld is.
voor de topping
- Snijd ondertussen de helft van de basilicum fijn en breng de gezeefde tomaten hiermee op smaak samen met zout en versgemalen peper.
- Snijd de courgette in plakken van een halve centimeter en grill deze in een grillpan om en om gaar zodat er een mooie grillstreep ontstaat.
- Snijd de buffelmozzarella en tomaten in plakjes, halveer de groene olijven en rasp de Prima Donna kaas.
- Verwarm de oven voor op 250°C.
afwerking
- Verdeel wat bloem over het werkblad, leg hier de bal deeg op en druk deze wat platter.
- Rol het deeg uit met een deegroller tot een rechthoekige lap en leg deze op bakplaat op een vel ovenpapier.
- Druk de deeglap met je vingers op 1 cm van de rand iets in zodat er een bollere rand ontstaat.
- Bestrijk het deeg met een mooi dun laagje tomatensaus.
- Beleg de ene helft van de pizza met de parmaham, gegrilde courgette en olijven.
- Beleg de andere helft van de pizza met verse tomaat en buffelmozzarella.
- Strooi over de gehele plaatpizza de geraspte Prima Donna kaas.
- Bak de pizza in ongeveer 15 minuten af (of volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking).
- Haal de pizza’s daarna uit de oven en bestrijk de rand met knoflookolie.
- Bestrooi de helft met de tomaat en buffelmozzarella met de rest van de verse basilicum.
Drankadvies
Wijn: | Shiraz (Rosé) |
Bier: | snaar keuze |