Parelhoen uit de oven

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ 4 pers

| 1:30 u

| gekregen van een kennis

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 1 hele parelhoen van ca. 1000 gram
  • zout & peper & 1 eetlepel tijm
  • 25 gram braadboter
  • 1 dikke ui
  • 1 wortel
  • 1 schijf knolselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 milliliter gevogeltefond
  • 100 milliliter droge, witte wijn
  • 1 thl. rozemarijn
  • 1 thl. salie
  • 1 thl. kervel
  • 5 cc koksroom
  • 1 dessertlepel maïzena

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C of bij hete lucht op 160°C.
  2. Wrijf de parelhoen in met wat peper en zout. Kruid ook de binnenzijde met zout, peper en tijm.
  3. Bind de vleugels en poten bijeen met keukengaren.
  4. Schil de groenten en snijd ze klein.
  5. Verhit 25 gram boter in een braadpan en braad de parelhoen rondom aan.
  6. Voeg de groenten toe en bak ze even mee. Blus dan af met de gevogeltefond.
  7. Voeg de witte wijn toe, de rozemarijn de salie en de kervel.
  8. Doe alles over in een braadslee of ovenschotel.
  9. Dek af met aluminiumfolie en plaats in het midden van de voorverwarmde oven.
  10. Laat 70 à 90 minuten garen. Neem de parelhoen uit de oven en houd hem warm.
  11. Giet de braadjus door een zeef en doe in een pannetje.
  12. Voeg de koksroom toe en bind hem lichtjes met aangemaakte maïzena.
  13. Breng nog even op smaak met ev. wat zout of peper.
  14. Verwijder het keukengaren en verdeel de parelhoen in stukken.
  15. Verdeel de stukken over 2 of 3 voorverwarmde borden en bedruip royaal met de saus.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email