Parelhoen uit de oven
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| 1:30 u
| gekregen van een kennis
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 hele parelhoen van ca. 1000 gram
- zout & peper & 1 eetlepel tijm
- 25 gram braadboter
- 1 dikke ui
- 1 wortel
- 1 schijf knolselderij
- 2 teentjes knoflook
- 200 milliliter gevogeltefond
- 100 milliliter droge, witte wijn
- 1 thl. rozemarijn
- 1 thl. salie
- 1 thl. kervel
- 5 cc koksroom
- 1 dessertlepel maïzena
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C of bij hete lucht op 160°C.
- Wrijf de parelhoen in met wat peper en zout. Kruid ook de binnenzijde met zout, peper en tijm.
- Bind de vleugels en poten bijeen met keukengaren.
- Schil de groenten en snijd ze klein.
- Verhit 25 gram boter in een braadpan en braad de parelhoen rondom aan.
- Voeg de groenten toe en bak ze even mee. Blus dan af met de gevogeltefond.
- Voeg de witte wijn toe, de rozemarijn de salie en de kervel.
- Doe alles over in een braadslee of ovenschotel.
- Dek af met aluminiumfolie en plaats in het midden van de voorverwarmde oven.
- Laat 70 à 90 minuten garen. Neem de parelhoen uit de oven en houd hem warm.
- Giet de braadjus door een zeef en doe in een pannetje.
- Voeg de koksroom toe en bind hem lichtjes met aangemaakte maïzena.
- Breng nog even op smaak met ev. wat zout of peper.
- Verwijder het keukengaren en verdeel de parelhoen in stukken.
- Verdeel de stukken over 2 of 3 voorverwarmde borden en bedruip royaal met de saus.