Panna Cotta met hazelnoot

Omschrijving

| Dessert | 8 porties

| paar minuten + minimaal 3 u in de koelkast

| 24Kitchen, Mary Berry

Ingrediënten

Voor de Panna Cotta

  • Zonnebloemolie (voor invetten)
  • 2 el instant koffiekorrels
  • 2 el kokend water
  • 900 ml room
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 13 gr (7 blaadjes) gelatine 

Voor de brosse hazelnootjes

  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 100 gr geroosterde hazelnoten

Bereiding

  1. Je hebt acht schaaltjes nodig van ± 150 ml inhoud, met een ronde bodem zodat je ze na opstijven kunt omkeren. 
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet de vormen in met een weinig zonnebloemolie.

Maak eerst de panna cotta

  • Meet de koffiekorrels in een mok, giet het kokende water erbij en roer tot het is opgelost.
  • Giet de room in een pan, voeg de suiker toe en verwarm op laag vuur, al roerend, tot de suiker is opgelost. 
    • LET OP: Laat het mengsel niet koken!
    • De suiker lost heel snel op in de room, dus niet te lang op het vuur laten staan
  • Giet de koffie erbij en roer voordat u het roommengsel opzij zet om 5 min af ​​te koelen.
  • Leg de gelatineblaadjes in een kom met koud water en laat 5 min intrekken. 
  • Haal de bladeren uit het water en knijp zo goed mogelijk al het water uit, voeg dan toe aan de warme koffieroom en roer tot het is opgelost. LET OP: zorg dat je creme niet kookt!
  • Giet het mengsel gelijkmatig in de vormen en zet het in de koelkast om op te stijven voor minimaal 3 uur of tot het stevig is, maar met een lichte wiebeling in het midden.

Maak vervolgens het bros

  • Meet de suiker en 100 ml water in een roestvrijstalen pan en roer op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. 
  • Haal de lepel uit de pan en laat het mengsel zonder te roeren op hoog vuur koken tot de siroop een bleke karamelkleur heeft.
  • De suiker heeft wat tijd nodig om van helder naar karamel te veranderen, dus raak niet in paniek zoals ik deed!
  • Zodra de suiker van kleur begint te veranderen, haalt u hem van het vuur, als u hem te lang laat staan, zal hij verbranden.
  • Voeg de geroosterde gehakte hazelnoten toe en draai de pan om de noten in de karamel te coaten. 
  • Giet onmiddellijk op een voorbereide bakplaat en laat koud en hard worden. (Wees voorzichtig als het nog warm is.)
  • Als het koud is, hak het dan in grove stukken.
  • Om te serveren, dompel elke schaal even in warm water om de randen los te maken, keer het om op een plaats en strooi het met de brosse hazelnoot. 

Serveer onmiddellijk.