Panna Cotta met hazelnoot
Omschrijving
| desserts/ 8 pers
| paar minuten + minimaal 3 u in de koelkast
| 24Kitchen/ Merry Berry/ hier opgeschreven en uitgewerkt
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor de Panna Cotta
- Zonnebloemolie (voor invetten)
- 2 el instant koffiekorrels
- 2 el kokend water
- 900 ml room
- 75 g witte basterdsuiker
- 13 gr (7 blaadjes) gelatine
Voor de brosse hazelnootjes
- 150 gr witte basterdsuiker
- 100 gr geroosterde hazelnoten
Bereiding
- Je hebt acht schaaltjes nodig van ± 150 ml inhoud, met een ronde bodem zodat je ze na opstijven kunt omkeren.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet de vormen in met een weinig zonnebloemolie.
Maak eerst de Panna Cotta
- Meet de koffiekorrels in een mok, giet het kokende water erbij en roer tot het is opgelost.
- Giet de room in een pan, voeg de suiker toe en verwarm op laag vuur, al roerend, tot de suiker is opgelost.
- LET OP: Laat het mengsel niet koken!
- De suiker lost heel snel op in de room, dus niet te lang op het vuur laten staan
- Giet de koffie erbij en roer voordat u het roommengsel opzij zet om 5 min af te koelen.
- Leg de gelatineblaadjes in een kom met koud water en laat 5 min intrekken.
- Haal de bladeren uit het water en knijp zo goed mogelijk al het water uit, voeg dan toe aan de warme koffieroom en roer tot het is opgelost. LET OP: zorg dat je creme niet kookt!
- Giet het mengsel gelijkmatig in de vormen en zet het in de koelkast om op te stijven voor minimaal 3 uur of tot het stevig is, maar met een lichte wiebeling in het midden.
Maak vervolgens het bros voor de garnering
- Meet de suiker en 100 ml water in een roestvrijstalen pan en roer op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost.
- Haal de lepel uit de pan en laat het mengsel zonder te roeren op hoog vuur koken tot de siroop een bleke karamelkleur heeft.
- De suiker heeft wat tijd nodig om van helder naar karamel te veranderen, dus raak niet in paniek zoals ik deed!
- Zodra de suiker van kleur begint te veranderen, haalt u hem van het vuur, als u hem te lang laat staan, zal hij verbranden.
- Voeg de geroosterde gehakte hazelnoten toe en draai de pan om de noten in de karamel te coaten.
- Giet onmiddellijk op een voorbereide bakplaat en laat koud en hard worden. (Wees voorzichtig als het nog warm is.)
- Als het koud is, hak het dan in grove stukken.
- Om te serveren, dompel elke schaal even in warm water om de randen los te maken, keer het om op een plaats en strooi het met de brosse hazelnoot.
Serveer onmiddellijk.