Slagroomtaart/ Moskovisch beslag/ biscuitdeeg
Omschrijving
| slagroomtaart/ 8 a 10 pers
| ongeveer 1 uur
| familierecept
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Bakblik van 24 cm Ø | OF: per ei | OF: omrekenen bakvorm |
---|---|---|
|
|
Op de website van Rutger bakt vond ik een prachtige omrekentabel om de ingrediënten om te rekenen naar je eigen bakvorm. Super handig. |
Bereiding
voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Leg onderaan je bakvorm (Ø 24 cm) een stukje bakpapier
- Beboter je bakvorm met bakpapier of maak gebruik van bakspray
- Verzamel alle ingrediënten en keukengerei
Vervolgens
- Splits de eieren.
- Klop eiwit met ong de helft van de suiker tot pieken
- Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker tot de hoeveelheid min of meer verdubbeld en bijna wit ziet. Deze massa is nu schuimig en lobbig.
- Spatel (!) een klein gedeelte van het bloemmengsel onder de dooiermassa
- Spatel (!) ¾ van het stijfgeklopt eiwit eronder in een grotere ronde kom
- Spatel (!) de rest van de bloem in etappes voorzichter onder, houdt het luchtig
- Spatel (!) de rest van het stijfgeklopt eiwit onder het geheel. Zorg ervoor dat alle eiwitsporen goed gemengd en niet meer zichtbaar zijn.
- Giet en meng tenslotte de gesmolten boter er voorzichtig door
- Giet het beslag in je bakvorm. Zorg dat je deze niet tot bovenaan vult. Laat een randje over want het beslag rijst nog tijdens het bakken.
- Bak de biscuit in ongeveer 35 min op 160°C (dus temperatuur iets terug draaien), tot de biscuit goudbruin en gaar is.
- Laat na het bakken nog even 5 min. rusten voor je hem uit de oven haalt.
- Laat ongeveer 15 min afkoelen vóór de taart verder gaat afwerken
Afwerking
- Snij de biscuit in 3 plakken
- Tip: je zou een inkeping kunnen maken in de hoogte van je biscuit om de lagen weer precies op elkaar te laten aansluiten.
- Breng op de 1e laag bv frambozen of aardbeienjam, leg er wat verse vruchten op. Bedek met een laag biscuit.
- Breng op deze 2e laag naar keuze: slagroom, hazelnootcrème, … en dek af met je bovenste laag biscuit
- Bestrijk ruim met slagroom bovenop + de zijkanten rondom
- Breng toefjes slagroom op de rand
- Versier met vers fruit naar eigen smaak
- Of:
- Bestrijk met een laag hazelnootcrème
- Werk verder af met marsepein en/of fondant
- Hiervoor zijn tal van mogelijkheden te koop bij Jamin of winkels waar bakkers benodigdheden te vinden zijn.
Variatie:
Indien je een grotere taart wenst te maken, bv voor > 20 personen, moet je rekening houden met de hoeveelheid ingrediënten.
Voor een rechthoekig (of vierkante) bakvorm van bv 24 x 37 cm werd de hoeveelheid verdubbeld of maak je berekening “per ei”.
Maak eventueel gebruik van de omrekentabel voor jou cakevorm
Voor mijn vorm van 18 cm ∅ gebruikte ik:
- 4 eieren
- 120 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 86 gr Zeeuwse bloem
- 17 gr maïzena
- (deze keer heb ik de boter weggelaten)
Oven: Boven- en onderwarme
- voorverwarmd op 180 °C
- bij start bakken terug zetten naar 170 °C
- 30 minuten