De Echte Luikse Suikerwafels

Omschrijving

| Suikerwafels/ 22 stuks

| ± 1 uur

| Via facebook en internet, Piet Huysentruyt

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 150 ml water
  • 45 gr verse gist
    • →  in Nederland kan je dat bij een bakker kopen
    • →  in België zijn er in sommige supermarkten blokjes verse giste te koop in de koeling
    • →  gebruik je liever droge gist, halveer dan de hoeveelheid
  • 300 gr bloem + 200 gram bloem
  • 70 gr suiker + 1 thl vanille-extract
  • 2 eieren
  • 15 gr hoeveboter + 200 gram hoeveboter
  • 250 gr parelsuiker
  • 200 gr pure chocoladeparels (Callebout)
  • 200 ml slagroom

Bereiding

Voorbereiding, deeg maken
  1. Neem 150 ml water lauw en klop hierin met een garde de verse gist goed los.
  2. Laat het 1 a 2 min staan tot je ziet dat het een beetje gaat schuimen, dan is je giste wakker.
  3. Zorg dat het water lauw blijft (voel met uw vingers) en niet warm, anders zal de gist zijn werking verliezen.
  4. Blijf af en toe kloppen met de garde.
  5. Snij de 200 gr boter in blokjes en laat ze zacht worden op kamertemperatuur.
  6. Doe 300 gram bloem in een kom en voeg er de 70 gram suiker, de eieren en 15 gram boter aan toe.
  7. Giet er dan lauwe gistwater bij.
  8. Roer alles met een houten lepen tot een samenhangende massa. Is vrij vast en plakkerig. Je kan dit ook met je handen samenkneden tot één massa.
  9. Dit wordt de gistende “voordeeg” die straks rustig zal rijzen zodat je een samenhangend, luchtig deeg krijgt.
  10. Vooraleer te laten rijzen, voeg je er de overige 200 gram bloem bij, een snuifje zout en de overige 200 gr zachte boter.
  11. Laat minstens een 15 tal minuten rijzen in de kom afgedekt met een schone theedoek.
  12. Na deze 1e rijs, werk je nu al het deeg door elkaar in de kom met de hand of ga verder op een met bloem bestoven aanrecht.
  13. Voeg indien nodig een extra beetje bloem toe en kneed tot het deeg niet meer aan je vingers plakt.
  14. Bol het deeg op en druk of rol het voorzichtig uit tot een ronde vorm van ± 30 cm.
  15. Giet er dan de parelsuiker over, duw in het deeg en rol het deeg op tot een worst van ± 6 cm (komt niet zo heel nauw).
  16. Snijd in stukjes van ± 60 gr en bol ieder stukje op, leg ze op een blad bakpapier
  17. Laat de bolletjes minstens 15 minuten rusten onder een natte handdoek tot ze mooi gerezen zijn.
Bakken van de Luikse wafels
  1. Neem 1 bolletje deeg, druk het wat plat in je handen en duw het een beetje op je wafelijzer.
  2. Neem een 2e bolletje en duw het op de andere helft van het wafelijzer.
  3. Mijn wafelijzer kent 8 standen, ik stelde hem in op stand 5
  4. Afbakken van de wafels (was in mijn wafelijzer) 4 min bakken tot ze goudbruin kleuren en je ze begint te ruiken. Probeer zelf je eigen wafelijzer uit qua temperatuur en tijd
  5. TIP: zorg dat je ijzer goed heet is vóór je begint met bakken
Afwerking
  1. Na het bakken laat je de wafels afkoelen op een rooster
  2. Na het afkoelen kan jer ervoor kiezen om ze zo te laten, ook lekker, en bewaar ze in een afgesloten koektrommel
  3. Of je dompelt ze aan één kant onder in chocolade, ook heeeel lekker!
  4. Hiervoor maak je een chocolade ganache van pure chocolade
    1. 200 gr pure smeltchocoladedruppels met 200 ml slagroom
    2. kook de slagroom en giet deze over de chocoladedruppels
    3. voorzichtig roeren met een gummispatel tot alles is gesmolten
    4. doop nu voorzichtig de wafels in de chocolade en laat dit hard worden op een rooster
  5. Nu rest alleen nog tot dit afkoeld en hard wordt en uiteindelijk “genieten”!
  6. (ik had nog wat witte ganache over en heb deze eerst gebruikt, kan ook)

Succes!

Schoonmaaktip voor je wafelijzer:

Om je wafelijzer na het bakken schoon te krijgen, maak je een dik papje van maïzena en water.
Giet dit in je wafelijzer en laat het bakken. Dat neemt het grootste deel van de gesmolten suiker en andere onzuiverheden weg.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email