Kerst- / Paasbrood

Omschrijving:

Bakkerij | Broden | 
Bereidingstijd: afhankelijk van gebruik van oven of van broodbakmachine
Bron: Tijdschrift (?) 2009

Ingrediënten:

  1. hoeveelheden en werkwijze voor mijn broodbakmachine (bbm)
  2. In deze volgorde in mijn broodbakmachine brengen!
    • 330 cc vocht – direct in mijn maatbeker te verdelen in
      • 1 (losgeklopt) ei
      • 100 cc melk
      • 15 cc rhum
      • rest aangevuld met water tot 330 cc
    • Boter: scheutje vloeibare boter (cullinaise of ander merk) ± 15 gr/cc
    • 8 gr zout (= klein schepje van mijn maatschep horende bij mijn bbm)
    • 10 gr witte of lichtbruine basterdsuiker (= klein schepje bbm)
    • 550 gr droge bestanddelen – te verdelen in
      • 125 gr krenten/ rozijnen/ (evt sukade)
      • 25 gr fijn gehakte amandelnoten
      • 400 gr meel
    • 15 gr droge gist (groot schepje bbm) 

Even apart, voor de spijsvulling:

  • 250 gr amandelspijs
  • ½ losgeklopt ei
  • ½ citroen uitpersen en hier ong 15 cc van gebruiken 

Bereiding

  1. Broodbakmachine starten op programma 8 (=dough/deeg).
  2. Na ong 2 min de krenten/rozijnen/amandelnoten toevogen. NB in dit programma hoor je geen piepsignaal dus even erbij blijven.
  3. Programma volledig af maken. Duurt 1½ uur. Hierdoor heeft het brood zijn 1e rijzing gemaakt.
  4. Terwijl het deeg in de bbm bezig is gaan we de amandelspijs voorbereiden
    • brokkel de amandelspijs los in een kom
    • voeg het half losgeklopte ei en het citroensap toe
    • hierdoor wordt hij zacht/smeuïg en is makkelijk te verwerken
    • laat even staan tot het deeg klaar is
  5. Als het deeg klaar is, uit de machine halen op een met bloem bestrooit aanrecht
  6. Een paar keer uitrekken en dubbelvouwen. Langwerpige vorm geven en in ‘t midden de amandelspijs (*) leggen
  7. Deeg eromheen dichtvouwen en met de vouwkant naar onder in het broodbakvorm leggen. Bedekken met een vochtige theedoek en 45 min laten rijzen op een warme plaats (bvb stoel vóór de verwarming zetten)
  8. Na ± 35 min de oven aanzetten/voorverwarmen op 200 °C
  9. Brood bakken gedurende 25 min. Oven uitzetten en brood nog 5 min. laten zitten.
  10. Brood uit de oven halen en af laten koelen. Na het afkoelen bestrooien met poedersuiker. 

EET SMAKELIJK

Tip:

  • Een paar weken van tevoren dit brood bakken en invriezen maakt het brood nog lekkerder.
  • Als je dit van plan bent dan het brood niet bestrooien met poedersuiker maar pas na het ontdooien en vlak vóór het opdienen.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten