Kerst- / Paasbrood

Kerst- Paasbrood

In Nederland de klassiek stol, met amandelspijs.

Omschrijving

| Bakkerij/ broden/ luxe brood

| afhankelijk van gebruik van oven of van broodbakmachine

| gevonden in een tijdschrift (?) van 2009

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • hoeveelheden en werkwijze voor mijn broodbakmachine (bbm)
  • In deze volgorde in mijn broodbakmachine brengen!
    • 330 cc vocht – eerst in maatbeker verdelen in:
      • 1 (losgeklopt) ei
      • 100 cc melk
      • 15 cc rhum
      • rest aanvullen met water tot 330 cc
    • Boter: scheutje vloeibare margarine (= ± 15 gr/cc)
    • 8 gr zout (= klein schepje van het maatschepje wat bij mijn bbm hoort
    • 10 gr witte of lichtbruine basterdsuiker ( = klein schepje bbm)
    • 550 gr droge bestanddelen; te verdelen in
      • 125 gr krenten/ rozijnen/ (evt. sukade)
      • 25 gr fijn gehakte amandelnoten
      • 400 gr meel
    • 15 gr droge giste (groot schepje bbm)

Voor de spijsvulling

  • 250 gr amandelspijs
  • ½ losgeklopt ei
  • ½ citroen uitpersen en hier ± 15 cc van gebruiken 

Bereiding

  1. Broodbakmachine starten op programma 8 (=dough/deeg).
  2. Na ± 2 min de krenten/rozijnen/amandelnoten toevoegen. NB in dit programma hoor je geen piepsignaal dus even erbij blijven.
  3. Programma volledig af maken. Duurt 1½ uur. Hierdoor heeft het brood zijn 1e rijzing gemaakt.
  4. Terwijl het deeg in de bbm bezig is gaan we de amandelspijs voorbereiden (*)
  5. Als het deeg klaar is, uit de machine halen op een met bloem bestrooit aanrecht
  6. Een paar keer uitrekken en dubbelvouwen. Langwerpige vorm geven en in ‘t midden de amandelspijs  leggen
  7. Deeg eromheen dichtvouwen en met de vouwkant naar onder in het broodbakvorm leggen. Bedekken met een vochtige theedoek en 45 min laten rijzen op een warme plaats (bvb stoel vóór de verwarming zetten)
  8. Na ± 35 min de oven aanzetten/voorverwarmen op 200 °C
  9. Brood bakken gedurende 25 min. Oven uitzetten en brood nog 5 min. laten zitten.
  10. Brood uit de oven halen en af laten koelen. Na het afkoelen bestrooien met poedersuiker.

Voorbereiding amandelspijs (*)

  • brokkel de amandelspijs los in een kom
  • voeg het half losgeklopte ei en het citroensap toe
  • hierdoor wordt hij zacht/smeuïg en is makkelijk te verwerken
  • laat even staan tot het deeg klaar is

Tip

  • Een paar weken van tevoren dit brood bakken en invriezen maakt het brood nog lekkerder.
  • Als je dit van plan bent dan het brood niet bestrooien met poedersuiker maar pas na het ontdooien en vlak vóór het opdienen.

Eet smakelijk en fijne feestdagen

Categorieën

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten