Omschrijving:
Sausen
Bereidingstijd: 15 a 20 min
Bron: van thuis uit meegekregen + VTM koken (Vlaamse Televisie)
Ingrediënten:
Dit is een saus op basis van los geklopte eidooiers, met gesmolten geklaarde boter, zout, peper en citroensap
Bereidingswijze:
- Verhit een ruime pan met water, wat dient als warm-water-pan waarin je de saus klaarmaakt. De zogenaamde bereiding au bain marie.
- Eerst klaren we de boter:
- smelt 150 gr echte boter op een matig vuur en laat ze zeker niet kleuren
- schep het naar bovenkomend schuim af met een schuimspaan
- giet daarna voorzichtig de boter in een kannetje, zodat het bezinksel in de pan blijft. Zo krijgt u een heldere vloeibare boter
- De saus vervolgen:
- Klop in een steelpannetje 3 eidooiers los
- Meng er het citroensap en 1 el koud water onder
- Zorg dat op de bodem en aan de rand van de pan alles goed los geklopt wordt
- Zet de steelpan in het warmwaterbad en blijf voortdurend kloppen (best in een 8 vorm)
- Zodra het mengsel na een paar minuten droger, luchtiger en dikker wordt en u tijdens het kloppen de bodem van de pan kunt zien, voegt u er al kloppend, beetje bij beetje de geklaarde boter aan toe
- Kruid naar smaak met peper en zout
Tip:
Hollandaisesaus is een saus uit de klassieke keuken die het heel goed doet met vis.
Het is een ietwat delicate saus, maar ze is niet zo moeilijk te bereiden als u de bereidingswijze precies volgt.
Hollandaisesaus kan u niet opwarmen, dus hou ze warm in een thermosfles. Mocht de saus toch schiften, klop er dan 1 eetl. koud water onder.
Op basis van hollandaisesaus maakt u in een handomdraai een dijonaise of mousselinesaus.
– Voor een dijonaise: voeg 1 eetl. mosterd ‘op grootmoeders wijze’ toe.
– Voor een mousseline: voeg 1 eetl. stijfgeklopte room toe.