Focaccia brood

Omschrijving

| bakkerij/ broden/ Italiaans brood

| voorbereiding 10 min/ 1e rijzing 1 u/ 2e rijzing 20 a 30 min/ bakken 25 min

| Buitenleven magazine, juli-aug 2011

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Deeg

  • 450 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 4 el olijfolie, plus wat extra voor erover
  • 7 gr gedroogde gist (1 zakje) 

Beleg

  • zoutvlokken in combinatie met 2-3 plukjes rozemarijn
  • 6 olijven
  • 8 gehalveerde kersttomaatjes
  • 3 zongedroogde tomaten

Bereiding

  1. vet een ondiep bakplaat van ca 25 a 32 cm in met olie
  2. vermeng in een grote kom de bloem met het zout, de suiker, olijfolie en gist.
  3. voeg 300 ml lauwwarm water toe en vermeng alles met je handen.
  4. het deeg moet zacht en elastisch worden, dus voeg vooral niet nog meer bloem toe als het deeg wat plakkerig is.
  5. breng het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak over en kneed het 1 a 2 min door, niet langer.
  6. vet een andere kom in, leg het deeg erin en dek af met een theedoek.
  7. laat het deeg op een warme plaats in 1 uur rijzen tot het dubbele volume.
  8. sla het gerezen deeg terug met je vuist.
  9. duw het met je vingertoppen in de geprepareerde bakplaat. Laat het afgedekt met de theedoek nog 20 -30 min na rijzen.
  10. verwarm de oven voor tot 190°C.
  11. sprenkel een beetje olie over het deeg en druk dit met je vingertoppen in het deeg, zodat het wordt opgenomen.
  12. bestrooi het deeg met het zout en de 4 soorten beleg, die je op de kwarten aanbrengt.
  13. druk de zongedroogde tomaatjes een beetje in het deeg, anders verschroeien ze.
  14. bak de focaccia 25 min tot hij goudbruin kleurt en hol klinkt als je tegen de onderkant tikt.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email