Focaccia brood
Omschrijving
| bakkerij/ broden/ Italiaans brood
| voorbereiding 10 min/ 1e rijzing 1 u/ 2e rijzing 20 a 30 min/ bakken 25 min
| Buitenleven magazine, juli-aug 2011
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Deeg
- 450 gr bloem
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 4 el olijfolie, plus wat extra voor erover
- 7 gr gedroogde gist (1 zakje)
Beleg
- zoutvlokken in combinatie met 2-3 plukjes rozemarijn
- 6 olijven
- 8 gehalveerde kersttomaatjes
- 3 zongedroogde tomaten
Bereiding
- vet een ondiep bakplaat van ca 25 a 32 cm in met olie
- vermeng in een grote kom de bloem met het zout, de suiker, olijfolie en gist.
- voeg 300 ml lauwwarm water toe en vermeng alles met je handen.
- het deeg moet zacht en elastisch worden, dus voeg vooral niet nog meer bloem toe als het deeg wat plakkerig is.
- breng het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak over en kneed het 1 a 2 min door, niet langer.
- vet een andere kom in, leg het deeg erin en dek af met een theedoek.
- laat het deeg op een warme plaats in 1 uur rijzen tot het dubbele volume.
- sla het gerezen deeg terug met je vuist.
- duw het met je vingertoppen in de geprepareerde bakplaat. Laat het afgedekt met de theedoek nog 20 -30 min na rijzen.
- verwarm de oven voor tot 190°C.
- sprenkel een beetje olie over het deeg en druk dit met je vingertoppen in het deeg, zodat het wordt opgenomen.
- bestrooi het deeg met het zout en de 4 soorten beleg, die je op de kwarten aanbrengt.
- druk de zongedroogde tomaatjes een beetje in het deeg, anders verschroeien ze.
- bak de focaccia 25 min tot hij goudbruin kleurt en hol klinkt als je tegen de onderkant tikt.