Flantaart

Omschrijving

gebak | gebak | 8 pers

tijd | ruim een uur tot anderhalf uur

bron | enerzijds van thuis uit meegekregen, anderzijds een recept van Jeroen Meus via één.be

Ingrediënten

Gistdeeg

  • 840 gr Bloem
  • 420 gr zachte boter
  • 160 ml melk
  • 60 gr suiker
  • 36 gr verse gist
  • 10 gr zout
  • 2 ei
Pudding voor het beslag

  • 200 cc melk
  • 40 gr suiker
  • 20 gr vanille puddingpoeder
  • 2 eidooier
Flanbeslag

  • 950 ml melk
  • 150 gr suiker
  • 130 gr bloem
  • 8 eieren (4 hele, 4 eiwitten)
  • 2 vanillestokje

Extra materiaal:

  • een gekartelde bakvorm (diameter ongeveer 26 cm)
  • een keukenweegschaal
  • een maatbeker
  • een keukenmachine met deeghaak
  • een deegrol
  • een klassiek taartrooster
  • een vel vershoudfolie

Bereiding

het gistdeeg bereiden

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Doe de malse boter, de bloem, de suiker en het zout in de mengkom van de keukenmachine.
  • Plaats de deeghaak en laat het toestel draaien.
  • Verwarm de melk op een zacht vuur en los er verbrokkelde verse gist in op.
  • Schenk de melk met gist bij het deeg in de machine. Voeg tenslotte het ei toe en laat het toestel draaien tot je een egale bal gistdeeg bekomt.
  • Wikkel het gistdeeg in vershoudfolie en laat het opstijven in de koelkast.

de taartbodem bereiden

  • Neem een taartvorm, smeer er een laagje boter in en bepoeder het oppervlak met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm
  • Drapeer hem voorzichtig over en in de taartvorm.
  • Druk het deeg aan in alle hoekjes en kantjes van de vorm.
  • Rol met de deegrol over de randen van de taartvorm en snij zo de overhangende resten deeg los.
  • Zet de vorm met deeg in de diepvriezer en bereid het flanbeslag om de taart te vullen.
  • Een rest deeg kan je verpakt invriezen voor een toekomstige bereiding.

de pudding voor het beslag

  • Begin met een kleine hoeveelheid klassieke vanillepudding.
  • Gebruik een kleine pan en verzamel daarin de melk, de dooier, de suiker en het puddingpoeder.
  • Meng alle ingrediënten met de garde en zet de pan op een matig vuur.
  • Blijf onophoudelijk roeren met de garde tot je een kleine hoeveelheid gebonden pudding overhoudt.
  • Schep de pudding in een schaaltje en bedek hem met een vel vershoudfolie.
  • Druk de folie tot tegen het oppervlak van de pudding en zet het schaaltje in de koelkast.

het flanbeslag

  • Bereid nu het beslag voor flan.
  • Schenk de melk in een ruime mengkom.
  • Scheid de helft van de eieren.
  • Doe de dooiers in de mengkom met melk en bewaar het eiwit apart.
  • Voeg de resterende hele eieren bij de melk met losse dooiers.
  • Schep er ook de bloem en de suiker bij. Mix alles met de staafmixer.
  • Snijd de vanillestok overlangs in twee en schraap er met een mespunt alle zaadjes uit.
  • Doe ze bij het melk- en eiermengsel.
  • Schep de afgekoelde pudding in het mengsel en mix alles een tweede keer met de staafmixer.
  • Klop de eiwitten die je opzij hield tot een stevig schuim. Spatel het eiwitschuim onder de flanmix.

de taart bakken

  • Verwarm de oven tot 200°C.
  • Neem de taartbodem uit de diepvriezer en plaats hem in de hete oven, op een rooster vlakbij de bodem.
  • Nu kan je de vloeibare flanvulling zonder morsen in de deegbodem schenken.
  • Sluit de ovendeur en bak de flantaart 15 minuten op een temperatuur van 200°C.
  • Verlaag nadien de baktemperatuur naar 180°C. Bak de taart nog 35 minuten.
  • Haal de taart uit de oven en plaats er een taartrooster bovenop.
  • Draai de flantaart en het rooster om, verwijder de bakvorm en laat de flantaart ondersteboven afkoelen.
  • Nadien ontdek je de typische ‘flantaart’-afdruk met cirkels van het taartrooster in de vulling.

lekkere tip

  • Serveer de verse flantaart met koffie of thee.