Een cijfertaart maken is een hele uitdaging

Met wat geduld en toewijding kan je de prachtigste taarten creëren. Deze keer een "60" gemaakt voor de 60e verjaardag van mijn man

Omschrijving

| bakkerij/ gebak/ 16 a 20 porties

| ± ruim een uur + opmaken/afwerken

| eigen creactie

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

voor de cijfertaart heb ik gebruikt gemaakt van de speciale bakvorm 

→ De inlegvormen zitten los en kan je gebruiken voor alle cijfers van 0-9 en voor alle letters van A-Z
→ Deze vorm is 37 x 23 cm. Voor de ingrediënten heb ik een berekening gemaakt per ei en/of gebruik de omrekentabel.
→ Deze vorm is te bestellen bij Baktotaal  of  de leukste taartenshop

  • 10 Eieren
  • 300 gr basterdsuiker
  • 2 z vanillesuiker
  • 200 gr patentbloem
  • 60 gr maïzena
  • 60 gr gesmolten boter

 

Bereiding

voorbereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C, boven- en onderwarmte (zodat je deeg rustig kan bakken)
  2. Bakvorm met eventuele onderdelen goed insprayen met bakspray of beboter en bestuif je bakvorm met bloem
  3. Neem de inlegvormen die je nodig hebt voor het cijfer/ letter dat je wilt maken en vet deze ook voldoende in aan de buitenkant.
  4. Plaats de inlegvormen op de plaats volgens bijgesloten instructies. De cijfers of letters plaats je in spiegelvorm op je bakvorm, na het bakken en ontvormen ligt je cijfer/ letter goed voor verdere afwerking
  5. Verzamel alle ingrediënten en keukengerei
vervolgens
  1. Splits de eieren.
  2. Klop eiwit met ± de helft van de suiker tot pieken
  3. Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker tot de hoeveelheid min of meer verdubbeld en bijna wit ziet. Deze massa is nu schuimig en lobbig.
  4. Spatel (!) een klein gedeelte van het bloemmengsel onder de dooiermassa
  5. Spatel (!) ¾ van het stijfgeklopt eiwit eronder in een grotere ronde kom
  6. Spatel (!) de rest van de bloem in etappes voorzichter onder, houdt het luchtig
  7. Spatel (!) de rest van het stijfgeklopt eiwit onder het geheel. Zorg ervoor dat alle eiwitsporen goed gemengd en niet meer zichtbaar zijn.
  8. Giet en meng tenslotte de gesmolten boter er voorzichtig door
  9. Giet het beslag in je bakvorm. Zorg dat je deze niet tot bovenaan vult. Laat een randje over want het beslag rijst nog tijdens het bakken.
  10. De Cijferbakvorm is 37 x 23 cm en vraagt dus om wat lagere baktijd! Hou hier rekening mee
  11. Bak de biscuit in ± 50 min op 170°C (dus temperatuur iets terug draaien), tot de biscuit goudbruin en gaar is, controleer met een sateprikker of als je deze hebt een caketester.
  12. Laat na het bakken nog even 5 min. rusten voor je hem uit de oven haalt.
  13. Laat ± 10 min afkoelen vóór je de taart ui de vorm haalt. Voor deze cijfertaart neem je een 2e rechthoekig rooster, leg deze erbovenop en keer de taart om.
afwerking
  • snij de biscuit in 2 of 3 plakken
  • *bestrijk je lagen met jam (naar keuze) en met slagroom*
  • leg volgende cake laag erboven op en herhaal van * tot *
TIP
  1. Voor deze bakvorm van 37 x 23 cm werd de hoeveelheid berekening “per ei” wat aangegeven wordt bij het moskovisch beslag. Maak eventueel gebruik van de omrekentabel voor jou cakevorm
  2. Je kan dit biscuit vooraf bakken, zelfs een dag tevoren
  3. Afbakken, afgekoeld en ingepakt in plastiek folie kunne ze in de vriezer bewaard worden tot de dag vóór het opmaken en gebruik
  4. Wanneer je de taart wilt opmaken, laat de biscuit eerst rustig ontdooien
  5. Laat je eigen fantasie de vrije loop en creeer de mooiste cijfertaarten
Hieronder zie je een paar voorbeelden:
  • een 6: slagroomtaart met bresiliènne nootjes aan de zijkant
  • een 6: aardbeien-citroentaart, met SMBC en witte chocolade ganache
  • een 0: slagroomtaart met chocoladekrullen aan de zijkant en vers fruit
  • een 0: slagroomtaart met chocoladekrullen aan de zijkant en vers fruit
  • een A: red velvet taart

Categorieën