Een cijfertaart maken is een hele uitdaging
Met wat geduld en toewijding kan je de prachtigste taarten creëren. Deze keer een "60" gemaakt voor de 60e verjaardag van mijn manOmschrijving
| bakkerij/ gebak/ 16 a 20 porties
| ± ruim een uur + opmaken/afwerken
| eigen creactie
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
voor de cijfertaart heb ik gebruikt gemaakt van de speciale bakvorm
–
→ De inlegvormen zitten los en kan je gebruiken voor alle cijfers van 0-9 en voor alle letters van A-Z
→ Deze vorm is 37 x 23 cm. Voor de ingrediënten heb ik een berekening gemaakt per ei en/of gebruik de omrekentabel.
→ Deze vorm is te bestellen bij Baktotaal of de leukste taartenshop
- 10 Eieren
- 300 gr basterdsuiker
- 2 z vanillesuiker
- 200 gr patentbloem
- 60 gr maïzena
- 60 gr gesmolten boter
Bereiding
voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C, boven- en onderwarmte (zodat je deeg rustig kan bakken)
- Bakvorm met eventuele onderdelen goed insprayen met bakspray of beboter en bestuif je bakvorm met bloem
- Neem de inlegvormen die je nodig hebt voor het cijfer/ letter dat je wilt maken en vet deze ook voldoende in aan de buitenkant.
- Plaats de inlegvormen op de plaats volgens bijgesloten instructies. De cijfers of letters plaats je in spiegelvorm op je bakvorm, na het bakken en ontvormen ligt je cijfer/ letter goed voor verdere afwerking
- Verzamel alle ingrediënten en keukengerei
vervolgens
- Splits de eieren.
- Klop eiwit met ± de helft van de suiker tot pieken
- Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker tot de hoeveelheid min of meer verdubbeld en bijna wit ziet. Deze massa is nu schuimig en lobbig.
- Spatel (!) een klein gedeelte van het bloemmengsel onder de dooiermassa
- Spatel (!) ¾ van het stijfgeklopt eiwit eronder in een grotere ronde kom
- Spatel (!) de rest van de bloem in etappes voorzichter onder, houdt het luchtig
- Spatel (!) de rest van het stijfgeklopt eiwit onder het geheel. Zorg ervoor dat alle eiwitsporen goed gemengd en niet meer zichtbaar zijn.
- Giet en meng tenslotte de gesmolten boter er voorzichtig door
- Giet het beslag in je bakvorm. Zorg dat je deze niet tot bovenaan vult. Laat een randje over want het beslag rijst nog tijdens het bakken.
- De Cijferbakvorm is 37 x 23 cm en vraagt dus om wat lagere baktijd! Hou hier rekening mee
- Bak de biscuit in ± 50 min op 170°C (dus temperatuur iets terug draaien), tot de biscuit goudbruin en gaar is, controleer met een sateprikker of als je deze hebt een caketester.
- Laat na het bakken nog even 5 min. rusten voor je hem uit de oven haalt.
- Laat ± 10 min afkoelen vóór je de taart ui de vorm haalt. Voor deze cijfertaart neem je een 2e rechthoekig rooster, leg deze erbovenop en keer de taart om.
afwerking
- snij de biscuit in 2 of 3 plakken
- *bestrijk je lagen met jam (naar keuze) en met slagroom*
- leg volgende cake laag erboven op en herhaal van * tot *
TIP
- Voor deze bakvorm van 37 x 23 cm werd de hoeveelheid berekening “per ei” wat aangegeven wordt bij het moskovisch beslag. Maak eventueel gebruik van de omrekentabel voor jou cakevorm
- Je kan dit biscuit vooraf bakken, zelfs een dag tevoren
- Afbakken, afgekoeld en ingepakt in plastiek folie kunne ze in de vriezer bewaard worden tot de dag vóór het opmaken en gebruik
- Wanneer je de taart wilt opmaken, laat de biscuit eerst rustig ontdooien
- Laat je eigen fantasie de vrije loop en creeer de mooiste cijfertaarten
Hieronder zie je een paar voorbeelden:
- een 6: slagroomtaart met bresiliènne nootjes aan de zijkant
- een 6: aardbeien-citroentaart, met SMBC en witte chocolade ganache
- een 0: slagroomtaart met chocoladekrullen aan de zijkant en vers fruit
- een 0: slagroomtaart met chocoladekrullen aan de zijkant en vers fruit
- een A: red velvet taart