Buche de Noël: een prachtstuk als nagerecht op je kerstdiner

Het recept is van Rudolph van Veen wat uitgezonden werd in een aflevering van Beau op rtl4. Garneren kan uiteindelijk naar eigen smaak en inzichten

Omschrijving

| Nagerecht/ gebak/ 10 pers

| ruim een uur

| Beau op RTL4, de Lekkerste kerstgerechten/ december 2020

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

    Biscuit

    • 50 gram boter
    • 6 eieren
    • 190 g suiker
    • 190 g bloem

    Banketbakkersroom

    • 1 vanillestokje
    • 500 ml melk
    • 150 g suiker
    • 4 eierdooiers
    • 2 el bloem

    Mokkacrème

    • 70 ml espresso
    • 30 g suiker
    • 160 g pure chocolade
    • 500 g boter
    • 120 g poedersuiker
    • 600 g banketbakkersroom

      Garneren

      • Marsepeinen dennenappels
      • Chocoladehulsblaadjes
      • Rode bessen
      • Lint
      • Poedersuiker

      Extra nodig:

      • Keukenmachine
      • Plasticfolie
      • Cocktailprikkers
      • Bakpapier
      • Spuitzak
      • Spuitmondjes

      Bereiding

      Biscuit
      1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
      2. Smelt de boter.
      3. Klop de eieren met de suiker in een keukenmachine luchtig.
      4. Zeef de bloem in twee gedeelten boven de eieren en spatel de bloem erdoor.
      5. Spatel de boter erdoor.
      6. Strijk het beslag gelijkmatig uit over een met bakpapier beklede bakplaat zodat het gelijkmatig kan bakken en bak het biscuit in de oven in 6-10 minuten goudbruin en gaar en laat afkoelen.
      7. Leg ruim plasticfolie op het aanrecht en leg de plak biscuit, met het bakpapier naar boven, op de folie.
      8. Verwijder het bakpapier heel voorzichtig zodat het biscuit niet scheurt.
      9. Snijd een baan van ± 10 cm van de breedte van het biscuit en houd apart.

      Banketbakkersroom

      1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
      2. Breng in een pan de melk met het vanillemerg, het uitgeschraapte stokje en de helft van de suiker aan de kook.
      3. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor.
      4. Meng een scheutje warme melk door het eimengsels en schenk terug in de pan.
      5. Roer goed door en verwijder het vanillestokje.
      6. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur garen.
      7. Schenk de banketbakkersroom in een kom en laat afkoelen.

      Mokkacrème

      1. Kook voor een mokka-extract de espresso met de suiker tot een siroop.
      2. Smelt de chocolade au bain-marie.
      3. Draai de boter met de poedersuiker luchtig in de keukenmachine en voeg banketbakkersroom, mokka-extract en chocolade toe.
      4. Roer tot de crème egaal van kleur is.

      Afwerking Buche de Noël

      1. Bestrijk het biscuit met een laag mokkacrème en schep de overgebleven crème in een spuitzak met glad spuitmondje.
      2. Maak met behulp van de folie een strakke rol van het biscuit, draai de uiteinden is tegengestelde richting aan en knoop ze dicht.
      3. Herhaal dit met de achtergehouden baan biscuit en laat de rollen opstijven in de koelkast.
      4. Tenslotte het Garneren:
        1. Snijd het kleine rolletje diagonaal doormidden en prik ze met cocktailprikkers vast op de bovenkant van de boomstam.
        2. Decoreer de boomstam met de overgebleven mokkacrème en garneer naar eigen inzicht.

      Categorieën

      Print Friendly, PDF & Email