Brood maken met broodbakmachine

Zo lukt uw brood in de broodbakmachine altijd

Omschrijving:

Bakkerij | broden | 1 brood
Bereidingstijd: afhankelijk van type broodbakmachine
Bron: Aeolus Molen Vlaardingen

Ingrediënten

Doe de ingrediënten in deze volgorde in uw bakblik.
De hoeveelheden zijn afhankelijk van de grootte van uw bakmachine

600 gram 900 gram
Vocht (= koud water)  230 ml  320
Zout (*)  4 gr  6 gr
Olie  Scheutje  Scheutje
Suiker  4 gr  10 gr
Meel, bloem, broodmix (**)  350 gr  500 gr
Gist (***), 1 theelp = 4 gr  4 gr   6 gr

*) Een aantal broodmixen, bv waldkorn en tomatenbrood, bevat al zout. U kunt dit zien op de verpakking. In dat geval géén zout meer toevoegen

**) bloem is wit, meel is bruin

***) gist mag niet in aanraking komen met vocht, zout of suiker. Gist is 2 ½ tot 3 maanden te gebruiken. Bewaren in goed afgesloten bakje. Droge gist niet in de koelkast. Verse gist wel in de koelkast.

Om bruin brood luchtiger te maken:

1 ei in de maatbeker doen en de hoeveelheid vocht aanvullen tot 230/ 320 ml, afhankelijk van de grootte van uw brood.
1 ei is ongeveer 50 ml.

Krentenbrood:

  • Basis voor krentenbrood is ongebleekte tarwebloem met krentenbroodpoeder.
  • Volg het recept in uw gebruiksaanwijzingen in de volgorde zoals bovenstaand.
  • Doe het krentenbroodpoeder (35/ 50 gram per 350/ 500 gr bloem) boven op de bloem.
  • Zet de machine aan en doe de rozijnen er, bij het piepsignaal bij (250/ 350 gr rozijnen per 350/ 500 gr bloem).
  • Laat de rozijnen niet wellen, het brood wordt dan te vochtig. Voeg dan 2gr gist extra toe.