Brood met broodbakmachine
Zo lukt uw brood in de broodbakmachine altijdOmschrijving
| bakkerij/ broden/ 1 brood
| afhankelijk van je type broodbakmachine
| eigen inbreng/ meel en recepten kan je ook vinden bij Aeolus molen Vlaardingen
Uitgelichte afbeelding
Algemene info
-
Doe de ingrediënten in deze volgorde in uw bakblik.
-
De hoeveelheden zijn afhankelijk van de grootte van uw bakmachine
600 gram | 900 gram | |
vocht (= koud water) | 230 ml | 320 ml |
zout (*) | 4 gr | 6 gr |
Olie (of vloeibare margarine) NB: olie rijst iets moeilijker | scheutje | scheutje |
suiker | 4 gr | 10 gr |
Meel, bloem, broodmix (**) | 350 gr | 500 gr |
Gist (***), 1 thl = 4 gr | 4 gr | 6 gr |
* Een aantal broodmixen, bevatten al zout. U kunt dit zien op de verpakking. In dat geval geen zout meer toevoegen
** Bloem is hetgeen dat overblijft na het zeven van het meel. Bloem is veel fijner dan meel omdat de zemelen (buitenste schilletjes van de graankorrel) zijn achtergebleven na het zeven. Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem en is dus meer geschikt voor het bakken van brood.
*** gist mag niet in aanraking komen met zout. Gist is 2 ½ tot 3 maanden te gebruiken. Bewaren in goed afgesloten bakje. Droge gist niet in de koelkast. Verse gist wel in de koelkast.
Bruin brood luchtiger maken
1 ei in de maatbeker doen en de hoeveelheid vocht aanvullen tot 230/ 320 ml, afhankelijk van de grootte van uw brood. 1 ei is ongeveer 50 ml.
Krentenbrood
- Basis voor krentenbrood is ongebleekte tarwebloem met krentenbroodpoeder.
- Volg het recept in uw gebruiksaanwijzingen in de volgorde zoals bovenstaand.
- Doe het krentenbroodpoeder (35/ 50 gram per 350/ 500 gr bloem) boven op de bloem.
- Zet de machine aan en doe de rozijnen er, bij het piepsignaal bij (250/ 350 gr rozijnen per 350/ 500 gr bloem).
- Laat de rozijnen niet wellen, het brood wordt dan te vochtig. Voeg dan 2 gr gist extra toe.