Zoet breekbrood met cranberries, walnoten en camenbert
Omschrijving
| Zoet breekbrood/ ± 20 stukjes
| ± 30 min voorbereiden/ 2x1uur rijzen/ ± ½ u bakken
| Gezien op internet, Baksels.net – met wat invulling van uit mijn eigen ervaringen
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 100 gram gepelde walnoten
- 30 gram gekonfijte sinaasappelschilletjes, in kleine blokjes gesneden
- 70 gram verse cranberries
- 600 gram bloem (geschikt voor broodbakken)
- eventueel verdelen in 500 gr bloem + 50 gr notenmeel + 50 gr fijne havermoutvlokken
- 9 gram (bakkers)zout
- 6 gram instant gist
- 330 gram water op kamertemperatuur
- 20 gram olijfolie
- 250 gram ronde camembert (lust je geen camembert, laat dit deel dan weg)
Bereiding
Voorbereiding
- Rooster de walnoten op een bakplaat in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende ± 15 minuten.
- Wel de cranberries in een schaaltje water en laat ze tenslotte goed uitlekken
- Als je geen kant-en-klare gekonfijte sinaasappelschilletjes kan vinden dat vindt je hier hoe je ze zelf kan maken
- deze voorbereiding kan je ook een dag tevoren al uitvoeren
Vervolg voor het maken van je deeg
- breng je actieve droge gist, 60 ml warm water (45 °C), 1 el (20 gr) honing in een kommetje en meng even goed door. Laat staan tot het ongeveer gaat schuimen (zo maak je je gist actief)
- Doe bloem en zout in een kom en roer goed door elkaar, breng dit in je keukenmachine.
- Voeg water toe en kneed met de hand of in een keukenmachine tot een soepel deeg waar je een vlies van kan trekken.
- Voeg de olie toe en kneed verder tot dit volledig is opgenomen.
- Voeg tenslotte je gistmengsel toe en laat een paar minuten goed draaien
- Breek of snijd de afgekoelde walnoten in grove stukken.
- Voeg 3/4 van de gekonfijte sinaasappelschilblokjes (rest is voor de garnering) en de walnootstukjes toe en meng dit door het deeg.
- Druk het deeg plat en verdeel de helft van de cranberries over ⅔ van het deeg – tenzij je een keukenmachine gebruikt en deze tenslotte in de keukenmachine toevoegt en laat weer goed doormengen/draaien. Laat je machine ± 5 a 8 min draaien
-
- Werk je handmatig: dan vouw je het onbedekte stuk deeg tot de heft van het bedekte stuk en vouw het bedekte stuk daar weer overheen.
- Je hebt nu feitelijk twee lagen met goed verdeelde cranberries.
- Herhaal dit met de cranberries die je nog over hebt.
-
- Bol het deeg op en leg dit in een ruime, ingevette kom en dek af met een deksel.
- Laat ± 1 a 1,5 uur rijzen tot dubbel volume.
- Druk het deeg na het rijzen plat met de vlakke hand tot alle grote luchtbellen eruit zijn.
- Breng je deeg over op een met bloem bestoven werkblad en kneed handmatig nog even goed door.
- Verdeel het deeg in 20 gelijke stukjes van ± 58 gram.
- Bol elk stukje goed op.
- Vet een ovenbestendig schaaltje of een metalen bakring ter grootte van de camembert in met bakspray en leg deze midden op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Leg hier eerst 10 bolletjes eromheen en daar vervolgens de overige 10 bolletjes.
- Leg ze niet te strak op elkaar, want het deeg gaat nog rijzen.
- Dek af met een schone theedoek en laat nogmaals 45 min a 1 u rijzen op kamertemperatuur.
- Het deeg is goed gerezen als je het met je vingertop voorzichtig indrukt en het vervolgens langzaam terug veert.
- Verwarm de oven tijdig voor: elek: 200 °C / hetelucht: 175 °C / gas: st 3)
- Snijd de camembert bovenop flink in.
- Bak het brood in het midden van de oven gedurende 12 minuten.
- Giet bij het inschieten iets water op de metalen opvangbak onderin de oven voor stoomvorming, of zet een schaaltje water onderin de oven.
- Laat de stoom na 12 minuten vrij en verlaag de temperatuur naar 180 °C/ 160 °C/ st 2.
- Haal hierbij de ring of het schaaltje uit het brood en leg er de camembert voor in de plaats.
- Bak het brood nog eens 15 minuten op 180 °C/ 160 °C/ st 2.
- Serveer het brood direct na het bakken als de kaas nog zacht is.
Wij hebben heerlijk genoten, succes verzekerd!
Eet smakelijk en geniet van een zomerse middag, buiten in de tuin…