Botercrème met banketbakkersroom

Omschrijving

| Topping voor gebakjes, cupcakes, muffins of taarten

| ongeveer 15 min

| Van thuis uit meegekregen en een beetje van Rudolph van Veen (24Kitchen)

Uitgelichte afbeelding

Hier geef ik de basis van een zachte botercrème weer gecombineerd met banketbakkersroom wat ideaal te gebruiken is om bv. cupcakes te garneren.
Om een eigen smaak te geven aan deze “banket-boter-crème” kan je eindeloos variëren. Je kan bv i.p.v. melk (voor de banketbakkersroom), gebruik maken van kokosmelk, of tot moes gepureerde fruitsoorten voor een specifieke smaak (bv aardbeien, frambozen, mango, koffiesmaak…)

Voor het maken van een “banket-boter-crème” altijd belangrijk dat je goed naar de verhouding kijkt. Bij 250 ml melk (vocht) uit de banketbakkersroom gebruik je ook 250 gr (room)boter

Ingrediënten

Botercrème

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 60 gr poedersuiker 0f witte basterdsuiker (of suikerbakkerspoeder voor een beter resultaat)
  • (+ 250 gr banketbakkersroom, hoeveelheid hierboven)

Banketbakkersroom

Voor een goede botercrème, doe je altijd eenzelfde verhouding banketbakkersroom toevoegen. 

(zie ook banketbakkersroom alleen)

  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 50 gr  suiker
  • 1 el bloem

Bereiding

Banketbakkersroom
  1. Breng de melk met ± de helft van de suiker aan de kook met het merg van het vanillestokje
  2. Klop in een kom de rest van de suiker, met de bloem en eidooiers tot een homogeen papje.
  3. Giet ⅓ van de gekookte melk bij het eidooier mengsel en roer dit goed door.
  4. Giet daarna het mengsel terug bij de rest in de pan en blijf roeren met een garde in de pan op matig vuur totdat het kookt, om de bloem te garen. Duurt niet lang, wacht op het ploppen van de crème
  5. Ga met de garde goed over de bodem zodat niks kan verbranden en neem vooral je tijd. Snel melk laten koken geeft snel neiging tot aangebrande melk wat ook je smaak van de banketbakkersroom gaat beïnvloeden. Daarom MATIG vuur.
  6. Neem een platte schaal, spoel even om met koud water, giet het mengsel in de platte schaal, dek het af met plastic folie zodat de folie het mengsel raakt, om velvorming te voorkomen.
  7. Laat afkoelen tot ± kamertemperatuur
Botercrème
  1. Mix de boter, die op kamertemperatuur is, in een kom.
  2. Zeef de poedersuiker of suikerbakkerspoeder in de kom en voeg toe aan de romig geroerde boter
Samen tot “Banket-Boter-Crème”
  1. Voeg de, tot op kamertemperatuur afgekoelde, banketbakkersroom toe aan de luchtig geklopte botercrème
  2. Controleer of alles goed en homogeen met elkaar vermengd is.
  3. Klaar om met een spuitzak en een mooi spuitmondje de cupcakes te versieren.
Gebruik van kleuren

Wil je gebruik maken van kleuren voor bv het versieren van je cupcakes of taarten? Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke kleurstoffen zoals bv: wortelsap, bietensap, citroen, bosbessen, aardbeien, frambozen.

Wil je gebruik maken van een mooie kleurrijke swirl? Ga dan als volgt te werk:

  1. Maak je basis boterrroom (al of niet met banketbakkersroom)
  2. Verdeel deze in verschillende kommetjes, al naar gelang het aantal kleuren
  3. Geef elke kommetje een kleur en meng goed door tot een homogeen geheel
  4. Breng je verschillende kleuren elk apart in een (kleine)  spuitzak
  5. Spuit van elke kleur een baan van ± 2,5 cm naast elkaar op een stuk plastiekfolie
  6. Rol je plastiekfolie nu voorzicht op tot een grote toffee, knoop aan weerszijde vast
  7. Neem nu een grote spuitzak met kartelmondje (of mondje naar keuze als je meerdere hebt)
  8. Neem je gekleurde toffee-rol op, knip aan 1 kant je knoop weg en breng dit in de grote spuitzak
  9. Maak nu je swirls met fantastisch resultaat
Variatie & Tips

Voor lekkere varianten van dit recept voor je banketbakkersroom, kan je ook het water of sinaasappelsap vervangen door Amaretto, rum, Baileys of een andere drank.
Je kan voor de smaak ook kiezen voor het sap/mousse van fruit. Dit geeft een heel eigen smaaksensatie.

Probeer zelf wat te experimenteren en boek je eigen succes

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email