Botercrème met banketbakkersroom

Hier geef ik de basis van een zachte botercrème weer gecombineerd met banketbakkersroom wat ideaal te gebruiken is om bv. cupcakes te garneren.
Om een eigen smaak te geven aan deze “banket-boter-crème” kan je eindeloos variëren. Je kan bv i.p.v. melk (voor de banketbakkersroom), gebruik maken van kokosmelk, of tot moes gepureerde fruitsoorten voor een specifieke smaak (bv aardbeien, frambozen, mango, koffiesmaak…)

Omschrijving

| Gebak/ topping

| ong 15 min

| van thuis uit meegekregen en een beetje van Rudolph van Veen via 24Kitchen

 

Voor het maken van een “banket-boter-crème” altijd belangrijk dat je goed naar de verhouding kijkt. Bij 250 ml melk (vocht) uit de banketbakkersroom gebruik je ook 250 gr (room)boter.

Ingrediënten

Banketbakkersroom

zie ook banketbakkersroom alleen

  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 50 gr  suiker
  • 1 el bloem

Botercrème

zie ook botercrème alleen

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 60 gr poedersuiker, of suikerbakkerspoeder voor een beter resultaat
  • (250 gr banketbakkersroom, hoeveelheid hierboven)

Bereiding

Banketbakkersroom

  1. Breng de melk aan de kook met het merg van het vanillestokje
  2. Klop in een kom de suiker, bloem en eidooiers tot een homogeen papje, eventueel met een beetje water als het te dik lijkt
  3. Giet ⅓ van de melk bij het eidooier mengsel en roer dit goed door.
  4. Giet daarna het mengsel terug bij de rest in de pan en roer met een garde in de pan of matig vuur totdat het kookt, om de bloem te garen. Duurt niet lang, wacht op het ploppen van de crème
  5. Ga met de garde goed over de bodem zodat niks kan verbranden en neem vooral je tijd. Snel melk laten koken geeft snel neiging tot aangebrande melk wat ook je smaak van de banketbakkersroom gaat beïnvloeden. Daarom MATIG vuur.
  6. Neem een platte schaal, spoel even om met koud water, giet het mengsel in de platte schaal, dek het af met plastic folie zodat de folie het mengsel raakt, om velvorming te voorkomen.
  7. Laat afkoelen tot ong kamertemperatuur

Botercrème

  1. Mix de boter, die op kamertemperatuur is, in een kom.
  2. Zeef de poedersuiker of suikerbakkerspoeder in de kom en voeg toe aan de romig geroerde boter.

Samen brengen tot “banket-boter-crème”

  1. Voeg tenslotte de, tot op kamertemperatuur afgekoelde, banketbakkersroom toe
  2. Controleer of alles goed en homogeen met elkaar vermengd is.
  3. Klaar om met een spuitzak en een mooi spuitmondje de cupcakes te versieren.

Tip & Variaties

Voor lekkere andere varianten van dit recept kan je ook het water of sinaasappelsap vervangen door amaretto, rum, Baileys of een andere drank.
Je kan voor de smaak ook kiezen voor het sap/mousse van fruit. Dit geeft een heel eigen smaaksensatie.