Blinde vink met champignons en fijne bearnaisesaus
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| minder dan 40 min
| 2014.10.09 – Colruyt inspiratiefolder. Makkelijke variatie voor elke dag
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 4 blinde vinken (vogels zonder kop)
- 500 g champignons
- 250 g kerstomaten
- 6 sjalotten
- 250 g rijst
- 220 ml kant-en-klare bearnaisesaus (of zie hier om deze saus zelf te maken)
- 2 dl kalfsfond (bokaal)
- 1 el. olijfolie
- ½ klp. tijm (gedroogd)
- peper en zout
Bereiding
- Laat de blinde vinken oppervlakkig ontdooien.
- Snij de sjalotten in de lengte in 6 of 8 (volgens de grootte).
- Snij de champignons in 4.
- Snij de kerstomaten doormidden.
- Verhit de olijfolie in een grote braadpan en bak de blinde vinken aan alle kanten goudbruin.
- Voeg de stukjes sjalot en de champignons toe en kruid met de tijm, peper en zout.
- Laat ± 15 min. verder garen.
- Roer er na 10 min. de kerstomaten onder.
- Kook intussen de rijst gaar in licht gezouten water (kooktijd: zie verpakking). Giet af.
- Laat de kalfsfond tot 1/4 inkoken in een steelpannetje.
- Roer er de bearnaisesaus onder en laat zachtjes opwarmen.
- Afwerking: snij elke blinde vink in 4 gelijke stukken.
- Verdeel de groenten over de borden en leg er de stukken blinde vink op.
- Serveer met de rijst en lepel er de saus over.
- Tip: de bearnaisesaus met ingekookte kalfsfond is een typisch Franse saus die ook foyotsaus wordt genoemd.
Drankadvies
Wijn: | Les Hauts Rocs, Milieubewuste teelt, A.O.P. Côtes du Rhône Villages |
Bier: | Leffe Bruin, Abdijbier |
Voedingswaarde
Energie: 747 Kcal | Eiwitten: 30,5 gr | Vetten: 45,6 gr | Koolhydraten: 53,8 gr |