Bienestiche

Een klassiek Duits gebak, variatie van de Nederlandse boterkoek

Omschrijving

| gebak/ 12 pers

| ± 30 min voorbereiding/  120 a 150 min 1e rijzing/ 30 min 2e rijzing/ 25 a 30 min bakken 

| voorjaar 2023, 24Kitchen, EHBBO, Rudolph van Veen

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Boterkoek

  • 500 gr bloem
  • 16 gr gedroogde gist
  • 60 gr suiker
  • 1 mespunt zout
  • 2e ieren
  • 250 ml volle melk
  • 200 gr roomboter
  • 100 gr suiker
  • 250 ml slagroom
  • 300 gr geschaafde amandelen

Banketbakkersroom

  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 50 gr suiker
  • 1 el bloem

Botercreme

  • 250g roomboter op kamertemperatuur
  • 60g poedersuiker

Extra nodig

  • Mixer
  • Bakvorm van 34 cm
  • Poedersuiker om te bestuiven

Bereiding

Boterkoek
  1. Verwarm de melk tot maximaal 30 °C.
  2. Voeg de gist, 4 el bloem en beetje suiker toe en roer goed door.
  3. Laat dit mengsel onder een vochtige doek op kamertemperatuur ± 30 min staan.
  4. Meng in de mixer de rest van de bloem met de rest van de suiker en het zout.
  5. Voeg het melk-gistmengsel toe en laat de mixer ± 8-10 minuten draaien.
  6. Voeg daarna 50 g boter toe en de eieren en laat draaien totdat de boter goed door het deeg gemengd is.
  7. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek of plasticfolie ± 2,5 uur rijzen.
  8. Smelt de rest van de boter in een pan en los hierin de suiker op zonder dat deze bruin wordt.
  9. Giet de slagroom erbij en breng aan de kook.
  10. Voeg de amandelen toe, meng goed door en laat ± 1-2 minuten zachtjes koken.
  11. Laat het amandelmengsel daarna volledig afkoelen.
  12. Vet de bakvorm in, druk het gerezen deeg erin en verdeel het gelijkmatig over de vorm.
  13. Verdeel het amandelmengsel over het deeg.
  14. Laat dit nog ± 30 min op kamertemperatuur rijzen.
  15. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  16. Bak de koek in ± 25-30 min goudbruin en gaar.
  17. Laat daarna volledig afkoelen.
Banketbakkersroom
  1. Let op: Deze banketbakkersroom heb je nodig voor de botercrème.
  2. Breng de melk aan de kook.
  3. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  4. Voeg het vanillemerg toe aan de melk.
  5. Zet het vuur lager, laat de vanille ± 5 minuten zachtjes trekken en roer af en toe rustig door.
  6. Klop intussen de eidooiers met de suiker tot een crème.
  7. Voeg de bloem toe en giet de hete melk al roerend bij het eimengsel.
  8. Schenk terug in de pan en laat de banketbakkersroom nog 5 minuten op laag vuur zachtjes koken.
  9. Blijf roeren, en giet dan op een plat bord of schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.
Botercreme
  1. Klop in een kom de zachte boter met de poedersuiker luchtig en meng daarna banketbakkersroom erdoor.
Opmaak en afwerking
  1. Snijd de koek horizontaal door en vul met een laag botercrème.
  2. Leg de bovenste helft terug
  3. Bestuif met poedersuiker.
  4. TIP: laat hem op kamertemperatuur staan. In de koelkast wordt de boter te hard en is niet lekker om te eten. 

Categorieën