Belgische rozijnenbrood, chocoladebrood

Omschrijving:

Bakkerij | Broden | Rozijnenbrood
Bereidingstijd: afhankelijk van broodbakmachine
Bron: van thuis uit meegekregen

Ingrediënten:

  • 400 gr bloem
  • zout
  • 60 gr suiker
  • Vocht: 330 cc
    • 1ei,
    • 60 gr boter
    • 100 cc melk (hou rekening dat je brood wat zwaarder kan worden met melk)
    • aanvullen met water tot een totale hoeveelheid van 330 cc
  • 30 gr verse gist of 20 gr droge gist
  • 150 gr rozijnen (wellen), of 150 gr chocoaldeparels

Bereidingswijze:

  1. Doe achtereenvolgens de ingrediënten in de broodbakmachine
    • vocht (melk/ water + ei + boter)
    • zout en suiker
    • bloem
    • als laatst de gist bovenop. LET OP! Gist en zout mogen nooit met elkaar in contact komen wanneer je de ingrediënten in de broodbakmachine brengt.
  2. Stel je programma in op standaard programma
  3. Wanneer je het 1e piepsignaal hoort, voeg dan de gewelde rozijnen of de chocoladeparels toe.
  4. Je kan nu kiezen om het programma verder af te maken
  5. OF
  6. Giet de deegmassa op een schoon en met bloem bestoven aanrecht en kneed nog even flink alles door elkaar.
  7. Leg je droge deegbal in je oven-bakvorm, dek af met een theedoek, laat 40 min rijzen op kamertemperatuur tot je deegmassa minimaal verdubbeld is.
  8. Breng het gerezen deeg wederom op een schoon en met bloem bestoven aanrecht (niet te veel bloem).
  9. Sla het deeg plat met je handen en maak er een groot vierkant van.
  10. Breng de hoeken om beurt naar het midden en rol het geheel uiteindelijk voorzichtig op.
  11. Leg je bal of ovaalvormig deeg met de naad onderaan, opnieuw in je bakvorm.
  12. Laat nogmaals ong. 45 min rijzen
  13. Plaats je brood in de oven, zet je oven aan op 200 °C en bak af gedurende 30 min. Controleer eventueel met een breinaald (of satestokje). Indien hij niet meer kleeft is je brood klaar.

Tip:

Je kan de rozijnen ook vervangen door chocolade parels. Dan heb je een chocolade brood.

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten