Belgische Rozijnenbrood
Rozijnen kunnen ook vervangen worden door chocoladeparelsOmschrijving
| Bakkerij/ broden/ 1 rozijnenbrood
| deeg maken, paar min/ 1e rijzing 40 min/ 2e rijzing 45 min/ bakken 30 min
| van thuis uit meegekregen
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 400 gr bloem
- zout
- 60 gr suiker
- Vocht: 330 cc, bestaande uit:
- 1 ei
- 60 gr boter
- 100 cc melk (hou er rekening dat melk je brood wat zwaarder wordt)
- aanvullen met water tot een totale hoeveelheid van 330 cc
- 30 gr verse gist of 20 gr droge gist
- 150 gr rozijnen (geweld), of 150 gr chocoladeparels
Bereiding
voorbereiding (indien je gebruik maakt van een broodbakmachine)
- Doe achtereenvolgens de ingrediënten in de broodbakmachine
- vocht (melk, water, ei, boter)
- zout en suiker
- bloem
- als laatste de gist bovenop. LET OP! Gist en zout liefst nooit met elkaar in contact laten komen, dit zijn geen beste vriendjes)
- Stel je programma in op standaard programma
- Wanneer je het 1e piepsignaal hoort, voeg dan de gewelde rozijnen of de chocoladeparels toe.
- Je kan nu kiezen om het programma verder af te maken, OF
- Giet de deegmassa op een schoon en met bloem bestoven aanrecht en kneed nog even flink alles door elkaar.
- Leg je droge deegbal in je oven-bakvorm, dek af met een theedoek, laat 40 min rijzen op kamertemperatuur tot je deegmassa minimaal verdubbeld is.
- Breng het gerezen deeg wederom op een schoon en met bloem bestoven aanrecht (niet te veel bloem).
- Sla het deeg plat met je handen, kneed nog even kort door en maak er een groot vierkant van.
- Breng de hoeken om beurt naar het midden en rol het geheel uiteindelijk voorzichtig op.
- Leg je bal of ovaalvormig deeg met de naad onderaan, opnieuw in je bakvorm.
- Laat nogmaals ong. 45 min rijzen
- Plaats je brood in de oven, zet je oven aan op 200 °C en bak af gedurende 30 min. Controleer eventueel met een breinaald (of satestokje). Indien hij niet meer kleeft is je brood klaar.
TIP:
Je kan de rozijnen ook vervangen door chocolade parels. Dan heb je een chocolade brood