Belgische Meringues

De klassieke Belgische Meringues, Merveilleux is in mijn beleving een delicatesse. Je moet ervan houden maar het was voor mij meer dan de moeite waard om uit te proberen. En met succes…

Omschrijving

| goed voor 4 a 6 meringues

| maken ± 20 min/ bakken 2 a 3 uur

| deels Jeroen Meus (dagelijksekost.be), deels van mijzelf

Ingrediënten

Voor de meringues

  • 150 gr eiwit (even afwegen, is ± 4 a 5 eieren, 1 eiwit is ± 33gr), liefst op kamertemperatuur!
  • 200 gr bloemsuiker
  • 1 el maïzena

Voor de afwerking

  • 500 ml room (liefst 40%)
  • 50 gr bloemsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 250 gr geschaafde chocolade
  • Marasquino kersen (of ander fruit)

Bereiding

Voor de meringues

  1. Verwarm de oven voor op 90 °C
  2. TIP: Zorg dat de kom waarin je het eiwit opklopt heel schoon en vetvrij is. Wrijf ze eventueel in met een stuk keukenpapier dat je in citroensap gedrenkt hebt om alle vetresten te verwijderen. Alleen zo kun je het eiwit goed stijf kloppen.
  3. Breng de eiwitten in je mengkom en zet deze eerst voorzichtig aan, van zodra het ietwat begint te schuimen kan je de machine harder zetten
  4. Breng in etappes de bloemsuiker bij de eiwitten en laat de machine net zolang draaien tot je stevige pieken krijgt
  5. Voeg tenslotte nog je eetlepel maizena toe.
  6. TIP: In bloemsuiker zit al zetmeel om de suiker een poederig effect te geven, door extra maïzena toe te voegen, bakt de meringue extra droog.
  7. Schep het geklopt eiwit in een spuitzak met gladde ronde mond van ± 15 mm
  8. Spuit op een bakplaat met bakpapier rondjes van ± 4 a 5 cm Ø
  9. Bak de meringues droog in de voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte) gedurende min 2 uur (soms 3 u)
    1. door het langzaam bakken op een lage temperatuur blijven de meringues mooi wit.
  10. Laat ze daarna buiten de oven afkoelen vóór je ze verder gaat afwerken. Je kan deze nog even bewaren in een koekblik

Afwerking

  1. Klop de room goed stijf in een schone vetvrije mengkom, samen met de bloemsuiker en merg van een vanillestokje.
  2. Schep de room in een spuitzak met kartelmondje
  3. Spuit op 1 meringue schuimpje een flinke toef slagroom
  4. Plak een 2e meringue er met de bolle kant bovenop
  5. Als het goed is heb je nu de gladde kanten van je meringues onder en boven zodat je ze goed vast kunt pakken
  6. Smeer of spuit verder de slagroom tussen deze 2 meringues en maak het met een kleine palletmes (of gewoon mes) even rondom glad
  7. Rol deze nu door de chocoladeschilfers en zet ze netjes op een schaal
  8. Spuit nu nog een mooie toef slagroom bovenop
  9. Tenslotte leg je een kers er boven op.

Klaar en smullen maar. Succes verzekerd

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten