Heerlijk Belgisch Koekebrood

Erg lekker, zoet brood. In Nl eerder gezien als Brioche brood. Ideaal bij bv met Pasen

Omschrijving

| bakkerij/ brood/ 10 pers

| deeg ± 10 a 20 min / 45 min 1e rijs / verwerken + 30 min 2e rijs/ 45 min bakken

| Van thuis uit meegekregen & deels via facebook uit de groep BaakBakt.

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Deeg brioche

  • 790 gr tarwebloem,
  • 18 gr broodverbeteraar
  • 300 cc vocht: 200 cc koude melk + 100 cc water
    • NB: melk maakt het rijzen lastiger, daarom vocht verdeeld met water
  • 14 gram gist
  • 3 eieren
  • 45 gram suiker
  • 1 el honing
  • 15 gram zout
  • 100 gr zachte roomboter (in blokjes verdeeld)
  • ± 25 a 30 gr voor tijdens de verwerking (* facultatief)

Voor de garnering

  • 1 extra ei (alleen dooier) met een scheutje kookroom (of melk)
  • Wat maanzaadjes 0f sesamzaadjes
  • * Eventueel 8 pitjes pijnboompitten

Bereiding

voorbereiding
  1. Hou een beetje melk apart in een kommetje, maakt dit lauwwarm
  2. Doe hier de gist en de honing bij, klop het lichtjes door elkaar en laat even staan tot je schuim hebt (± 5 min)
  3. Doe alle ingrediënten in je keukenrobot (mengkom), behalve de roomboter, en laat ± 5 min kneden tot een mooi mals deeg.
  4. Voeg je gistmengsel langzaam toe terwijl hij draait
  5. Voeg tenslotte de boter, blokje voor blokje toe en laat je machine zolang kneden totdat alle boter is opgenomen. Kan ook nog ± 10 min duren. Laat in ieder geval zo lang kneden totdat de kom weer schoon is!
  6. Test dan een bolletje deeg of je het heel dun tot een vliesje uit kunt trekken.
  7. Dan is je deeg klaar om te rijzen. Zet het weg met een mooie theedoek
Rijs 1: ± 45 a 60 min
  1. Afhankelijk van de temperatuur in huis, kan het zijn dat je rijstijd iets korter duurt. Je deegbal moet zowat verdubbeld zijn. Hou het even in de gaten.
  2. Klein test, steek een natte vinger in het deeg, blijft er een gaat staan is hij genoeg gerezen. Zo niet laat het nog een paar min verder rijzen.
Verwerken
  1. Neem een ruime springvorm (∅ 28 cm) en bekleed deze met bakpapier
  2. Sla je deeg nog even dicht en kneed een paar keer kort door.
  3. Neem een deegkrabber en haal zo’n 8 bolletjes van ± 110 gr
  4. Leg deze rondom in je springvorm
  5. * Vanaf hier heb ik een eigen vrije keuze gemaakt door een 1 bol in het midden en een grote vlecht erover heen te draperen . Op facebook kon je een hele mooie verwerking zien van Baak Bakt, in een bloem. Aan de warme bakker om hier mee aan de slag te gaan. Hiervoor zou de extra boter dienst kunnen doen.
  6. Verder met mijn versie – verdeel de rest van je deeg in 4 porties
  7. Eén portie wordt weer een bal voor in het midden
  8. De andere 3 porties heb ik uitgerold tot een lange streng en tenslotte gevlochten
  9. Deze vlecht werd om het middenste bolletje gedraaid
  10. Wil je een bloem maken – verdeel de rest van je deeg in 4 porties
  11. Maak van elke porties bolletjes en rol ze uit tot  een cirkel
  12. Besmeer 1 circel met wat gesmolten boter (wat je apart hebt gehouden) en leg er een 2e cirkel op
  13. Doe dit ook met de andere circels, op de laatste cirkel geen boter meer smeren
  14. De circels krimpen een beetje samen, rol deze eventueel weer iets uit en snij hem met een pizzasnijder mooi rond. Gebruik bv een bord om hem mooi rond te snijden
  15. Snijd in 8 gelijke punten en pak 1 punt aan de brede kant op en vouw deze zijden naar elkaar toe. Zie de foto’s. Trek een beetje aan de punt zodat het wat langer wordt.
  16. Leg de punt over de broodjes heen naar de rand toe en het brede, samengeknepen stuk van het deeg leg je in het midden van de vorm onder aan de bol. Bewaar dit restje deeg
  17. Pak dan de punt vast en draai deze 2 a 3 keer om en trek het bolletje even van de rand af en doe de punt erachter zodat hij mooi vast komt te zitten. Doe dit bij allemaal.
  18. Het restje deeg kan je nu nog een bolletje maken en in het midden leggen
Rijs 1: ± 30 min
  1. Bedek je springvorm met je creatie wederom met de theedoek, klaar voor de 2e rijs
  2. Deze moet opnieuw zowat verdubbeld zijn en duurt zo’n 30 min
  3. Ondertussen de oven voorvewarmen op 180 °C , boven- en onderwarmte
  4. Meng in een kommetje de eidooier met 1 el kookroom en kluts het even door elkaar.
  5. Bestrijk vlak voor het bakken voorzichtig de bovenkant van je gerezen creactie
  6. Strooi er naar keuze wat maanzaadjes en/of sesamzaadjes over
Afbakken
  1. Je brood kan je afbakken in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 45 min
  2. Na het bakken laten afkoelen op een rooster, als het lukt voorzichtig uit de vorm halen.

Rest alleen nog om heerlijk te genieten. Wordt ongetwijfeld een heerlijk Paasontbijt/ Paasbrunch…

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email