Basisrecept voor soezen of eclairs

Er zijn veel recepten voor soezenbeslag te vinden. Hier heb ik een basisrecept weergegeven wat bij mij wel succesvol verloopt. de verhoudingen in vocht geeft aan of je soezen meer of minder krokant zijn. Hier is gekozen voor de helft melk en de helft water. Zo heb ik het van thuis uit meegekregen

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak

| ongeveer 30 min in totaal

| Basis recept samen gesteld uit diverse recepten  

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 200 ml vocht: 100 ml water & 100 ml melk)
  • 100 gr boter (helft van je vocht)
  • 100 gr bloem (helft van je vocht)
  • 200 gr ei (= ± 4 eieren) of m.a.w. zelfde hoeveelheid als je vocht.
  • Snufje zout

Extra nodig:

  • hittebestendige spatel
  • spuitzak
  • bakplaat, bekleed met bakpapier of een siliconen matje
  • paletmes (optioneel)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Heel belangrijk: Boven- en onderwarmte!!! Geen hetelucht.
  2. Breng het water, de melk en de boter samen in een pan aan de kook.
  3. Neem de pan van het vuur, voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe en roer goed!
  4. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Duurt zo’n 3 minuten. He tmengsel zal een sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. Blijf vooral doorroeren. De bloem wordt hier gegaard, wat straks belangrijk is voro het rijzen van de soezen
  5. Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag over in een mengkom.
  6. Klop eerst de ergste hitte van het beslag af (laat heel even afkoelen).
  7. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
  8. Doe het beslag in de spuitzak en spuit het in doppen van gewenste grootte op de bakplaat.
  9. Wil je lekker grote soezen met veel volume? Dan kun je ook nog een beetje stoom toevoegen bij het bakken. Dat geeft uitstel van korstvorming, waardoor de soes langer de tijd krijgt om te rijzen.
  10. Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar ook niet zo dun dat het helemaal uitlvoeit als je ze op een bakplaat gaat spuiten.
  11. Voor identieke soesjes kun je het beslag ook in een bolmatje spuiten; smeer het beslag dan netjes af met een paletmes.
  12. Bak de soezen op 190 °C, ± 25 min; de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de soezen.
  13. Zet de oven uit maar laat deze nog zo’n 5 a 10 min dicht, om inzakken te voorkomen.
  14. Haal ze hierna uit de oven en laat op een rooster afkoelen .
TIPS:
  1. Voor grote soezen maak je de deeghoopjes groter, voor mini soesjes maak je de deeghoopjes juist wat kleiner.
  2. Voor eclairs en bananensoezen maak je langwerpige deeghoopjes in plaats van rondjes.
  3. Geef soezen hun eigen thema door ze in stijl te decoreren.
  4. Soezen met (iets) melk in het beslag hebben een iets dikkere en zachtere korst, zijn malser en worden minder snel droog. Ook zullen de soezen donkerder kleuren en iets kleiner blijven dan wanneer je uitsluitend water gebruikt. Afhankelijk van je smaak kan je dus variëren met de verhouding water en melk.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email