Eclairs/ soezen (1) Basis

Basisrecept voor soezen of eclairs

Er zijn veel recepten voor soezenbeslag te vinden. Hier heb ik een basisrecept weergegeven wat bij mij wel succesvol verloopt. de verhoudingen in vocht geeft aan of je soezen meer of minder krokant zijn. Hier is gekozen voor de helft melk en de helft water. Zo heb ik het van thuis uit meegekregen

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak

| ongeveer 30 min in totaal

| Basis recept samen gesteld uit diverse recepten  

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 200 ml vocht: 100 ml water & 100 ml melk)
  • 100 gr boter (helft van je vocht)
  • 100 gr bloem (helft van je vocht)
  • 200 gr ei (= ± 4 eieren) of m.a.w. zelfde hoeveelheid als je vocht.
  • Snufje zout

Extra nodig:

  • hittebestendige spatel
  • spuitzak
  • bakplaat, bekleed met bakpapier of een siliconen matje
  • paletmes (optioneel)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180/190 graden.
  2. Breng het water en de melk met de boter in een pan aan de kook. 
  3. Neem de pan van het vuur, voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe en roer goed!
  4. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. 
  5. Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag over in een mengkom.
  6. Klop eerst de ergste hitte van het beslag af. 
  7. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.  
  8. Doe het beslag in de spuitzak en spuit het in doppen van gewenste grootte op de bakplaat. 
  9. Wil je lekker grote soezen met veel volume? Dan kun je ook nog een beetje stoom toevoegen bij het bakken. Dat geeft uitstel van korstvorming, waardoor de soes langer de tijd krijgt om te rijzen.
  10. Voor identieke soesjes kun je het beslag ook in een bolmatje spuiten; smeer het beslag dan netjes af met een paletmes.
  11. Bak de soezen op 180-190 °C, ongeveer. 20 minuten; de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de soezen.
  12. Laat ze afkoelen.
TIPS: 
  1. Voor grote soezen maak je de deeghoopjes groter, voor mini soesjes maak je de deeghoopjes juist wat kleiner.
  2. Voor eclairs en bananensoezen maak je langwerpige deeghoopjes in plaats van rondjes.
  3. Geef soezen hun eigen thema door ze in stijl te decoreren.
  4. Soezen met (iets) melk in het beslag hebben een iets dikkere en zachtere korst, zijn malser en worden minder snel droog. Ook zullen de soezen donkerder kleuren en iets kleiner blijven dan wanneer je uitsluitend water gebruikt. Afhankelijk van je smaak kan je dus variëren met de verhouding water en melk.

Categorieën

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten