Eend met appeltjes en calvados

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ 4 a 6 pers

| voorbereiding > 24 u/ bakken 1,5 u

| gekregen van een kennis

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 2 barberie eenden van 1,2 kg

Voor de groenten en de saus

  • 6 normale appelen jonagold.
  • 3 stukken wit van prei.
  • 600 ml gevogeltefond.
  • calvados.

Aardappelen

  • 1 kg krielaardappelen.
  • grof zeezout.
  • rozemarijn.

Marinade

  • 2 thl paprika poeder.
  • gemalen gember.
  • kaneel.
  • nootmuskaat.
  • 4 el suiker.
  • 6 eetlepels rode wijn.
  • 10 el olijfolie.
  • 4 el zout.
  • sojasaus.

 

Bereiding

Voorbereiding 
  1. Meng alle ingrediënten voor de marinade, en wrijf dit tot een pasta.
  2. Wrijf de twee eenden langs binnen en buiten in met deze marinade.
  3. Wikkel de eenden in folie en laat 24 uur rusten op een koele plaats.
  4. Draai na 12 uur om.
Bereiding 
  1. Gebruik de bbq en laat eerst goed warm worden zodat er voldoende gloeiende houtresten blijven, en dan geregeld een stuk hout toevoegen om het geheel min of meer constant op temperatuur te houden.
  2. Leg de beide eenden gedurende 1.5 uur op de rooster, draai ze om na 45 minuten.
  3. Alternatief is gebruik te maken van je grill in de oven.
  4. Zet je oven op de grillstand op 120 °C.
  5. Bevestig je eend aan een spithouden (als je hierover beschikt)
  6. Heb je een hetelucht oven, zet dan je oven eveneens op 120 °C.
  7. Met een hetelucht oven blijven je gerechten rondom de warmte verspreiden.
Groenten en fruit
  • Schil de appelen en snij ze in blokjes van 1 cm x 1 cm
  • Snij de prei in dunne schijven.
  • Bak de appeltjes in boter en bewaar.
  • Stoof de prei in boter.
  • Voeg prei en appels samen en giet er de gevogelte fond over.
  • Laat sudderen, maar zorg dat het geen appelmoes wordt. De appel blokjes moeten nog stevigheid behouden. Kruid met peper en zout.
  • Doe er een goede scheut calvados bij. Laat een half uur op een zeer zacht vuur sudderen.
  • Giet door een zeef, zodat het vocht apart komt om de saus te maken. De groenten (fruit) kan je nu gemakkelijk warm houden, er komt toch nog een beetje vocht uit.
  • Kook de krielaardappelen 5 minuten in de snelkoker waar je water en grof zeezout toegevoegd hebt.
  • Haal de aardappelen uit de snelkoker en laat ze een uurtje sudderen in een pan met olijfolie, veel grof zeezout en veel rozemarijn
  • Breng de saus op smaak en bindt met een saus bv maïzena.
  • Neem de eenden van de bbq na anderhalf uur of uit de oven en haal overal het vel af. Het zal niet lukken om dit van de vleugels te doen.
  • Wikkel in aluminium folie.
  • Maak nu saus, groenten en aardappelen in orde op temperatuur.
  • Snij de eenden borst filets van de eend en snij ze in twee.
  • Snij de poten van de eend.

Eet smakelijk en geniet met elkaar

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email