Aardappelkroketten

Omschrijving:

Bereidingstijd: ruim 2 uur
Bron: van thuis uit meegekregen
Hoofdgerecht | Aardappelen en Groenten | 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige, bloemige aardappelen (bv. bindjes)
  • p, z en nm
  • 25 gr boter
  • 2 eidooiers
  • 1 el maïzena

Werkwijze:

Voorbereiding, maken v.d. puree

Belangrijke tips om openbarsten te voorkomen: VOORKOM OVERTOLLIG VOCHT IN DE AARDAPPEL.

  • Snij de aardappelen in gelijke stukjes voor het koken zodat ze gelijkmatig gaar koken. Kooktijd is ong. 20 minuten.
  • Om te controleren gebruik bij voorkeur een satéstokje i.p.v. een vork, anders vallen de aardappelen uit elkaar en slorpen ze water op.
  • Dat is de grootste oorzaak van het openbarsten van de aardappelkroketten tijdens het bakken.
  • Kook de aardappelen niet langer als nodig is. Ook dan slorpen ze teveel water op. Na het koken aardappelen afgieten en goed droog opschudden.
  • Gekookte aardappelen pureren met een pureestamper of roerzeef (passe-vit), eventueel kort met een Kenwood machine (maar houdt het dan zo kort mogelijk om een rubersubstantie te voorkomen.
  • Doe de boter, eidooiers, p&z&nm erbij en meng snel met een houten spatel, de aardappels mogen niet afkoelen.
  • Kleine truc: vóór je alles gaat mengen voeg een kleine hoeveelheid maïzena toe.
  • Het zetmeel zal het eventuele overtollige vocht aan zich binden waardoor openbarsten weer wordt voorkomen.
  • NOOIT melk toevoegen, is dus teveel vocht en openbarsten wordt dan een FEIT!

Voorbereiding is nu klaar.

Maken van de kroketten:

  • Vorm de kroketten zo snel mogelijk terwijl de aardappelmassa nog warm is.
  • Voor de grootte van de kroketten kan je bv een lucifertje gebruiken (is ong 4 a 5 cm)
  • Voor de vorm kan je ze met de hand rollen tot ongeveer een dikte van 2,5 a 3 cm (maar is veel werk) of gebruik een kroketperser ( Millecroquettes ) waar je de aardappelmassa door drie openingen heenperst.
  • Rol ze uit op een met bloem bestrooid werkblad (helpt ook weer om een stevige korst te krijgen).
  • Nu kunnen de aardappelkroketten eindelijk afkoelen in de bv de koelkast.
  • Na het afkoelen gaan we de kroketten in een losgeklopt ei rollen en vervolgens in de paneermeel. Rol ze tenslotte nog even extra door de paneermeel op tafel
  • Laat ze nu min 1 uur rusten in de koelkast. M.a.w. je kan beter aardappelkroketten 1 a 2 dagen van tevoren al maken.

Het bakken:

  • In heet frituurvet, min 180°C, niet te veel tegelijkertijd.
  • Wachten voor de volgende bakronde tot de frituurvet/-olie opnieuw de ingestelde temperatuur heeft
  • Het mandje met kroketten niet onnodig omhoog halen en niet schudden.

Tijd besparen:

  • maak een grotere portie aardappelkroketten in één keer en vries ze in. Belangrijk hierbij is wel om grondig te paneren. Geen gaatjes meer zichtbaar.
  • voor een volgend gebruik eerst ontdooien en dan bakken. Baktijd is iets langer dan verse kroketjes.