Omschrijving:
Bereidingstijd: ruim 2 uur
Bron: van thuis uit meegekregen
Hoofdgerecht | Aardappelen en Groenten | 4 personen
Ingrediënten:
- 1 kg kruimige, bloemige aardappelen (bv. bindjes)
- p, z en nm
- 25 gr boter
- 2 eidooiers
- 1 el maïzena
Werkwijze:
Voorbereiding, maken v.d. puree
Belangrijke tips om openbarsten te voorkomen: VOORKOM OVERTOLLIG VOCHT IN DE AARDAPPEL.
- Snij de aardappelen in gelijke stukjes voor het koken zodat ze gelijkmatig gaar koken. Kooktijd is ong. 20 minuten.
- Om te controleren gebruik bij voorkeur een satéstokje i.p.v. een vork, anders vallen de aardappelen uit elkaar en slorpen ze water op.
- Dat is de grootste oorzaak van het openbarsten van de aardappelkroketten tijdens het bakken.
- Kook de aardappelen niet langer als nodig is. Ook dan slorpen ze teveel water op. Na het koken aardappelen afgieten en goed droog opschudden.
- Gekookte aardappelen pureren met een pureestamper of roerzeef (passe-vit), eventueel kort met een Kenwood machine (maar houdt het dan zo kort mogelijk om een rubersubstantie te voorkomen.
- Doe de boter, eidooiers, p&z&nm erbij en meng snel met een houten spatel, de aardappels mogen niet afkoelen.
- Kleine truc: vóór je alles gaat mengen voeg een kleine hoeveelheid maïzena toe.
- Het zetmeel zal het eventuele overtollige vocht aan zich binden waardoor openbarsten weer wordt voorkomen.
- NOOIT melk toevoegen, is dus teveel vocht en openbarsten wordt dan een FEIT!
Voorbereiding is nu klaar.
Maken van de kroketten:
- Vorm de kroketten zo snel mogelijk terwijl de aardappelmassa nog warm is.
- Voor de grootte van de kroketten kan je bv een lucifertje gebruiken (is ong 4 a 5 cm)
- Voor de vorm kan je ze met de hand rollen tot ongeveer een dikte van 2,5 a 3 cm (maar is veel werk) of gebruik een kroketperser ( Millecroquettes ) waar je de aardappelmassa door drie openingen heenperst.
- Rol ze uit op een met bloem bestrooid werkblad (helpt ook weer om een stevige korst te krijgen).
- Nu kunnen de aardappelkroketten eindelijk afkoelen in de bv de koelkast.
- Na het afkoelen gaan we de kroketten in een losgeklopt ei rollen en vervolgens in de paneermeel. Rol ze tenslotte nog even extra door de paneermeel op tafel
- Laat ze nu min 1 uur rusten in de koelkast. M.a.w. je kan beter aardappelkroketten 1 a 2 dagen van tevoren al maken.
Het bakken:
- In heet frituurvet, min 180°C, niet te veel tegelijkertijd.
- Wachten voor de volgende bakronde tot de frituurvet/-olie opnieuw de ingestelde temperatuur heeft
- Het mandje met kroketten niet onnodig omhoog halen en niet schudden.
Tijd besparen:
- maak een grotere portie aardappelkroketten in één keer en vries ze in. Belangrijk hierbij is wel om grondig te paneren. Geen gaatjes meer zichtbaar.
- voor een volgend gebruik eerst ontdooien en dan bakken. Baktijd is iets langer dan verse kroketjes.