Aardappelkroketten

Aardappelkroketten zelf maken

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ 4 pers

| ± 2 uur

| van thuis uit meegekregen, familierecept

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige, bloemige aardappelen
  • p, z en nm
  • 25 gr boter
  • 2 eidooiers
  • 1 el maïzena

Bereiding

voorbereiding / maken van de puree

Belangrijke tips om openbarsten te voorkomen: Voorkom overtollig vocht in de aardapellen

  1. Snij de aardappelen in gelijke stukjes voor het koken zodat ze gelijkmatig gaar koken. Kooktijd is ± 20 minuten.
  2. Om te controleren gebruik bij voorkeur een satéstokje i.p.v. een vork, anders vallen de aardappelen uit elkaar en slorpen ze water op.
  3. Dat is de grootste oorzaak van het openbarsten van de aardappelkroketten tijdens het bakken.
  4. Kook de aardappelen niet langer als nodig is. Ook dan slorpen ze teveel water op.
  5. Na het koken aardappelen afgieten en goed droog opschudden.
  6. Gekookte aardappelen pureren met een pureestamper of roerzeef (passe-vit), eventueel kort met een Kenwood machine (maar houdt het dan zo kort mogelijk om een rubber substantie te voorkomen).
  7. Doe de boter, eidooiers, peper, zout en nootmuskaat erbij en meng snel met een houten spatel, de aardappels mogen niet afkoelen.
  8. Kleine truc: vóór je alles gaat mengen voeg een kleine hoeveelheid maïzena toe.
  9. Het zetmeel zal het eventuele overtollige vocht aan zich binden waardoor openbarsten weer wordt voorkomen.
  10. NOOIT melk toevoegen, is dus teveel vocht en openbarsten wordt dan een FEIT!
Maken van de kroketten
  1. Vorm de kroketten zo snel mogelijk terwijl de aardappelmassa nog warm is.
  2. Voor de grootte van de kroketten kan je bv een lucifertje gebruiken (is ± 4 a 5 cm)
  3. Voor de vorm kan je ze met de hand rollen tot ongeveer een dikte van 2,5 a 3 cm (maar is veel werk) of gebruik een kroketperser ( Millecroquettes ) waar je de aardappelmassa door drie openingen heen perst.
  4. Rol ze uit op een met bloem bestrooid werkblad (helpt ook weer om een stevige korst te krijgen).
  5. Nu kunnen de aardappelkroketten eindelijk afkoelen in de bv de koelkast.
  6. Na het afkoelen gaan we de kroketten in een losgeklopt ei rollen en vervolgens in de paneermeel. Rol ze tenslotte nog even extra door de paneermeel op tafel
  7. Laat ze nu min 1 uur rusten in de koelkast. M.a.w. je kan beter aardappelkroketten 1 a 2 dagen van tevoren al maken.
Bakken van de kroketten
  1. In heet frituurvet, min 180°C, niet te veel tegelijkertijd.
  2. Wachten voor de volgende bakronde tot de frituurvet/-olie opnieuw de ingestelde temperatuur heeft
  3. Het mandje met kroketten niet onnodig omhoog halen en niet schudden.
Tijd besparen:
  1. Maak een grotere portie aardappelkroketten in één keer en vries ze in.
  2. Belangrijk hierbij is wel om grondig te paneren.
  3. Geen gaatjes meer zichtbaar.
  4. Noor een volgend gebruik eerst ontdooien en dan bakken.
  5. Baktijd is iets langer dan verse kroketjes.

Categorieën

Bezoekers

N/A

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten