Aardappelkroketten zelf maken
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| ± 2 uur
| van thuis uit meegekregen, familierecept
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 kg kruimige, bloemige aardappelen
- p, z en nm
- 25 gr boter
- 2 eidooiers
- 1 el maïzena
Bereiding
voorbereiding / maken van de puree
Belangrijke tips om openbarsten te voorkomen: Voorkom overtollig vocht in de aardapellen
- Snij de aardappelen in gelijke stukjes voor het koken zodat ze gelijkmatig gaar koken. Kooktijd is ± 20 minuten.
- Om te controleren gebruik bij voorkeur een satéstokje i.p.v. een vork, anders vallen de aardappelen uit elkaar en slorpen ze water op.
- Dat is de grootste oorzaak van het openbarsten van de aardappelkroketten tijdens het bakken.
- Kook de aardappelen niet langer als nodig is. Ook dan slorpen ze teveel water op.
- Na het koken aardappelen afgieten en goed droog opschudden.
- Gekookte aardappelen pureren met een pureestamper of roerzeef (passe-vit), eventueel kort met een Kenwood machine (maar houdt het dan zo kort mogelijk om een rubber substantie te voorkomen).
- Doe de boter, eidooiers, peper, zout en nootmuskaat erbij en meng snel met een houten spatel, de aardappels mogen niet afkoelen.
- Kleine truc: vóór je alles gaat mengen voeg een kleine hoeveelheid maïzena toe.
- Het zetmeel zal het eventuele overtollige vocht aan zich binden waardoor openbarsten weer wordt voorkomen.
- NOOIT melk toevoegen, is dus teveel vocht en openbarsten wordt dan een FEIT!
Maken van de kroketten
- Vorm de kroketten zo snel mogelijk terwijl de aardappelmassa nog warm is.
- Voor de grootte van de kroketten kan je bv een lucifertje gebruiken (is ± 4 a 5 cm)
- Voor de vorm kan je ze met de hand rollen tot ongeveer een dikte van 2,5 a 3 cm (maar is veel werk) of gebruik een kroketperser ( Millecroquettes ) waar je de aardappelmassa door drie openingen heen perst.
- Rol ze uit op een met bloem bestrooid werkblad (helpt ook weer om een stevige korst te krijgen).
- Nu kunnen de aardappelkroketten eindelijk afkoelen in de bv de koelkast.
- Na het afkoelen gaan we de kroketten in een losgeklopt ei rollen en vervolgens in de paneermeel. Rol ze tenslotte nog even extra door de paneermeel op tafel
- Laat ze nu min 1 uur rusten in de koelkast. M.a.w. je kan beter aardappelkroketten 1 a 2 dagen van tevoren al maken.
Bakken van de kroketten
- In heet frituurvet, min 180°C, niet te veel tegelijkertijd.
- Wachten voor de volgende bakronde tot de frituurvet/-olie opnieuw de ingestelde temperatuur heeft
- Het mandje met kroketten niet onnodig omhoog halen en niet schudden.
Tijd besparen:
- Maak een grotere portie aardappelkroketten in één keer en vries ze in.
- Belangrijk hierbij is wel om grondig te paneren.
- Geen gaatjes meer zichtbaar.
- Noor een volgend gebruik eerst ontdooien en dan bakken.
- Baktijd is iets langer dan verse kroketjes.