Tradtionele Pasta met Prima Donna Maturo en heerlijke gehaktballetjes
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ pasta/ 4 pers
| ± 35 min
| 2012, Infoboekje Prima Donna kaas
Uitgelichte afbeelding
ngrediënten
Basis
60 gr Prima Donna maturo, in schilfers
400 gr (verse) spaghetti
Voor de balletjes
- 40 gr Prima Donna maturo, geraspt
- 400 gr rundergehakt
- 25 gr pijnboompitten, geroosterd & grof gehakt
- 4 blaadjes verse salie, fijngesneden
- 1 beschuit
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 4 el ricotta
- 3 el olijfolie
Voor de tomatensaus
- 2 teentjes knoflook
- 8 rijpe trostomaten
- 15 gr verse basilicum
- 2 el olijfolie extra virgine
- 1 ui, heel fijn gesneden
- 2 el oregano
- 1 rode peper, zaadlijsten verwijderen en fijngesneden
- 100 ml rode wijn
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el basterdsuiker
- 75 ml groentebouillon
- 3 zongedroogde tomaten, fijngesneden
- 1 puntpaprika, in stukjes
- zout en versgemalen peper
- Variatie: voeg eens wat verse groene olijven of kappertjes toe aan de saus
Bereiding
- Pel de knoflook en snijd deze fijn.
- Snijd een kruisje in de tomaten en leg deze een paar minuten in kokend water.
- Schrik ze af in koud water en, pel de huid eraf en snijd ze in blokjes.
- Snijd de helft van de basilicum fijn.
- Verwarm 2 el olijfolie in een koekenpan en fruit de ui.
- Voeg de knoflook, oregano, fijngesneden basilicum en de rode peper toe. Laat het geheel 5 min met deksel op de pan sudderen.
- Voeg de wijn, azijn, suiker en bouillon toe en laat dit tot de helft inkoken.
- Hak de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg deze samen met de verse tomatenblokjes en puntpaprika toe aan de saus.
- Laat dit nog 15 min pruttelen.
- Bereid de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing.
- Kneed de pijnboompitten, salie,
- Prima Donna maturo, beschuit, knoflook en de ricotta door het gehakt.
- Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
- Draai balletjes van zo’n 3 cm doorsnede.
- Verhit 3 el olijfolie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes in zo’n 10 minuten rondom bruin en gaar.
- Breng de saus eventueel nog op smaak met zout en peper.
- Giet de spaghetti af en verdeel deze over de borden.
- Verdeel hierover de tomatensaus en de Italiaanse gehaktballetjes.
- Garneer met de rest van de verse basilicum en schaaf hierover verse Prima Donna maturo.
Drankadvies
Wijn: | fruitige rode wijn |
Bier: | naar keuze |