Tournedos met tarte tatin van witloof
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| minder dan 60 min
| 2013.11.20 – Colruyt inspiratiefolder, het beste van…
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 4 tournedos
- 8 stronken witloof
- 75 g boter
- 1 dl room
- 1 rol bladerdeeg
- 200 g vloeibare honing
- 0.5 dl rode porto
- 1 dl kalfsfond (bokaal)
- 2 el. olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Snij het witloof in de lengte in 2 en verwijder de harde kern.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Smelt 4 el. boter in een pan en stoof het witloof 5 min. op een gemiddeld vuur met de bolle kant naar boven.
- Voeg de rest van de boter toe, en dan de honing. Laat nog 5 min. verder stoven tot u een gekaramelliseerd sausje hebt.
- Schep het witloof in een ovenschaal met de bolle kant naar boven. Giet er de karamelsaus over.
- Rol het bladerdeeg uit over het witloof en duw het deeg goed tussen het witloof en de randen van de ovenschaal.
- Prik enkele keren in het deeg met een vork. Zet de ovenschaal 30 à 40 min. in de voorverwarmde oven.
- De tarte tatin is klaar als het deeg krokant is. Haal uit de oven en laat lauw worden.
- Verhit intussen de olijfolie in een pan en schroei de tournedos aan beide kanten toe. Kruid met peper en zout, bak nog 10 min. verder.
- Maak de saus: haal het vlees uit de pan en hou warm. Blus de pan met de porto en de kalfsfond.
- Laat de saus even inkoken en voeg de room toe. Kruid met peper en zout.
- Snij de tarte tatin in stukken en serveer met de tournedos en de saus.
- Lekker met een groene salade.
Drankadvies
Wijn: | Château Guitignan, A.O.P. Moulis |
Bier: | Leffe Kerstbier, Abdijbier |
Voedingswaarde
Energie: 1072 Kcal | Eiwitten: 50,8 gr | Vetten: 65 gr | Koolhydraten: 68,5 gr |