Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-pagenavi domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1084911002/mijnreceptenbundel.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Aardbeien-Citroencake | mijn receptenbundel

Aardbeien-Citroencake met witte chocolade

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak/ 12 porties

| ± 90 min + 30 min bakken

| gezien op facebook en gevonden bij “Bakken.nl”

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Citroen-biscuit (∅ 26 cm) Aardbeien met witte chocolade Roomkaas frosting
  • 7 eieren
  • 205 gr witte basterdsuiker
  • 1 z vanillesuiker
  • 147 gr (Zeeuwse) bloem
  • 30 gr maïzena
  • 1 thl bakpoeder
  • Sn zout
  • 46 gr roomboter
  • Rasp 2 citroenen
  • Roze kleurstof (gel)
  • 200 gr witte chocolade (smelt druppels)
  • 5 aardbeien
  • Paar dr roze kleurstof (speciaal voor chocolade)

NB; je kan ook hier een ganache van maken om een mooier resultaat in het werk te realiseren. Dan gaat hier 100 gr slagroom bij

  • 150 gr eiwitten
  • 300 gr suiker
  • 300 gr koude ongezouten roomboter
  • 180 gr roomkaas
Witte chocolade drip Extra nodig  

Is een ganache

  • 50 ml slagroom
  • 100 gr witte chocolade (smelt druppels)
  • 15 gr ongezouten roomboter
  • 3 Taart-/springvorm Ø 20cm (ik gebruikte 1 vorm van Ø 26 cm)
  • Zeef
  • Keukenmachine
  • Boter of bakspray om mee in te vetten
  • Pan met hittebestendige schaal (au bain-marie)
  • Taartkarton
  • Paletmes
  • Cake schraper
  • 2 Spuitzakken
  • Spuitzak of spuitflesje
 

Bereiding

Citroen-biscuit
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  2. Spray de bakvorm van 26 cm in met bakspray
  3. Splits de eieren.
  4. Klop eiwit met ± de helft van de suiker tot pieken
  5. Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker tot de hoeveelheid min of meer verdubbeld en bijna wit ziet. Deze massa is nu schuimig en lobbig.
  6. Voeg tenslotte de citroenzeste toe
  7. Haal de beslagkom los van de keukenmachine 
  8. Spatel (!) een klein gedeelte van het bloemmengsel onder de dooiermassa
  9. Spatel (!) ¾ van het stijfgeklopt eiwit eronder in een grotere ronde kom
  10. Spatel (!) de rest van de bloem in etappes voorzichter onder, houdt het luchtig
  11. Spatel (!) de rest van het stijfgeklopt eiwit onder het geheel. Zorg ervoor dat alle eiwitsporen goed gemengd en niet meer zichtbaar zijn.
  12. Giet en meng tenslotte de gesmolten boter er voorzichtig door
  13. Als je beslag helemaal klaar is, voeg dan als laatste een paar drupels rode gelkleurstof toe en schep/roer luchtig om
  14. Doe dit voorzichtig om de luchtigheid van je beslag niet te verliezen
  15. Bak de biscuit in 35 a 40 min.
  16. Controleer met een sateprikker, komt hij droog uit je biscuit is hij gaar
  17. Doe de oven uit, laat hem nog ± 5 min in de oven staan met de deur op een kiertje
  18. Haal hem uit de oven, laat hem verder volledig afkoelen op een taartrooster maar wel nog IN de bakvorm (om inzakken te voorkomen
  19. Ga pas verder met de taart als deze helemaal is afgekoeld.
  20. Om een mooie gladde bovenkant te krijgen gebruik je de onderkant als bovenkant
Roomkaas frosting
  1. Doe de eiwitten  en de suiker in een hittebestendige kom en verwarm dit au bain marie tot de suiker volledig is opgelost (50 – 60 °C).
  2. Mix de verwarmde eiwitten in de keukenmachine tot de eiwitten stijf zijn en weer afgekoeld tot kamertemperatuur. (desnoods even in de koelkast zetten) De eiwitten zo stevig mogelijk kloppen vóór de boter erbij gaat!
  3. Voeg de (koude) boter klontje voor klontje toe.
  4. Laat het mengsel ± 10 min mixen tot het een romige massa wordt.
  5. Voeg de roomkaas in kleine delen toe en mix tot alles goed vermengd is (pas weer op voor overmixen).
Aardbeien en witte chocolade
  1. Smelt de witte chocolade (200 g) au bain marie.
    1. TIP: witte chcolade smelten is vaak wat lastiger. Ik gebruik de chocolade druppels van de Notenshop. Zet een pannetje water op het vuur en laat dit even koken. Draai het vuur uit en zet je droge schaal met de chocoladddruppels op de pan met heet water. Laat ± 2 min staan en roer dan voorzichtig met een gummi spatel erdoorheen. Blijf zachtjes roeren tot de chocolade volledig is gesmolten. Haal de kom uit de pan met water en droog de onderkant van je kom goed af zodat er geen water bij kan komen. Je chocolade is nu klaar voor gebruik. Voor wie het leuk vindt is er een kort filmpje te zien op youtube
  2. Doop 5 aardbeien in de gesmolten chocolade.
  3. Laat de overtollige chocolade van de aardbei aflopen en leg ze op een bakpapiertje.
  4. Doe een klein beetje van de gesmolten witte chocolade in een spuitzak.
  5. Voeg een paar druppels roze kleurstof(speciaal voor chocolade) toe aan de gesmolten chocolade en herhaal stap 2 met de overgebleven 5 aardbeien.
  6. Doe de roze chocolade ook in een spuitzak.
  7. Maak, met behulp van de chocolade in de spuitzakken, streepjes over de aardbeien.
  8. Leg de aardbeien in de koelkast zodat de chocolade kan opstijven.
    Witte chocolade drip maken
    NB: verhoudingen voor een ganache
      • puur: 100 ml slagroom en 100 gram pure chocolade
      • melk: 100 ml slagroom en 150 gram melkchocolade
      • wit: 100 ml slagroom en 200 gram witte chocolade
      1. Breng de slagroom (50 ml) aan de kook en giet dit over de witte chocolade (100 g).
      2. Laat dit even staan zodat de chocolade kan smelten.
      3. Roer het vervolgens goed door elkaar.
      4. Voeg tot slot de boter (15 g)toe en roer tot alles goed is vermengd.
      5. Doe de ganache in een spuitzak of spuitflesje en laat iets afkoelen.
      Taart opbouwen
      1. Plaats een van de cakes op een taartkarton.
      2. Smeer een laagje frosting op de cake en verdeel daar bovenop een deel van de in stukjes gesneden verse aardbeien.
      3. Plaats de tweede cake op de vulling en herhaal bovenstaande.
      4. Sluit af met de laatste cake.
      5. Breng met een paletmes frosting aan op de boven- en zijkant van de taart en smeer dit dun af (crumbcoat).
      6. Zet de taart een kwartiertje in de koelkast om iets op te stijven.
      7. Kleur ondertussen de overgebleven frosting licht roze door een drupje roze kleurstof toe te voegen en goed te mengen.
      8. Breng een laagje roze frosting aan op de boven- en zijkant van de taart.
      9. Strijk mooi glad met behulp van een paletmes of een cake schraper.
      10. Maak drips met de witte chocoladeganache en bedek hier ook de bovenkant mee.
      11. Decoreer de taart met de aardbeien in chocolade en met bijvoorbeeld de witte chocoladehartjes van Dr. Oetker.

       

      Categorieën