Zuiderse risotto met gebakken inktvis
Omschrijving
| hoofdgerecht | vis | 4 personen
| ong 40 min
| 2015.07.15 – Colruyt inspiratiefolder. Lekker Zuiders
Ingrediënten
- 600 g inktvistubes (diepvries)
- 2 zoete puntpaprika’s
- 0.33 witte selder
- 0.5 citroen
- 4 takjes peterselie (vers)
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalot
- 100 g manchego (Spaanse schapenkaas), of als variatie kan ook zachte geitenkaas gebruikt worden
- 300 g risottorijst
- 1 dl droge witte wijn
- 6 dl visbouillon (1 blokje opgelost in 6 dl heet water)
- 6 eetl. olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Laat de inktvistubes volledig ontdooien en dep droog.
- Snipper de sjalot en het knofl ook fijn.
- Snij de witte selder in blokjes van 1/2 cm.
- Verwijder de pitten en witte zaadlijsten uit de zoete puntpaprika’s en snij in blokjes van 1 cm.
- Snipper de peterselie fijn – Rasp de manchego – Pers de halve citroen.
- Verhit 1 eetl. olijfolie in een kookpot met een dikke bodem en stoof de selder en paprikablokjes 8 min.
- Haal uit de kookpot en zet opzij.
- Verhit 1 eetl. olijfolie in dezelfde kookpot en bak de sjalot en de helft van het knofl ook glazig.
- Voeg de risottorijst toe en roerbak 2 min. op een hoog vuur tot de korrels glazig zijn.
- Giet de wijn bij de rijst en laat volledig verdampen op een hoog vuur.
- Voeg de visbouillon toe en roer even.
- Laat afgedekt sudderen op een zacht vuur tot de bouillon is opgenomen.
- Roer af en toe, maar niet te veel (anders wordt de rijst papperig). Na 18 à 20 min. is de rijst gaar.
- Verhit 1 eetl. olijfolie in een braadpan en schroei de inktvistubes dicht.
- Laat nog 2 min. bakken aan elke kant. Kruid met peper en zout en roer er de rest van het knoflook onder.
- Neem van het vuur en blus met 3 eetl. olijfolie en het citroensap.
- Bestrooi met de fijngesnipperde peterselie
- Roer de paprika- en selderblokjes en de geraspte manchego onder de risotto.
- Verdeel de risotto over de borden en schik er 1 à 2 inktvistubes op.
Drankadvies
Wijn: Vermentino di Sardegna D.O.C. ‘La Cala’, Sella e Mosca, Sardegna (Italië)
Bier: Mort Subite Witte Lambic, Lambiekbier
Voedingswaarde
- Energie: 647 kcal
- Eiwitten: 33.8 g
- Vetten: 27.7 g
- Koolhydraten: 63 g