Zachte zoete broodjes

Een soort van luxe brioche broodjes. Op internet zijn veel recepten te vinden, deze heb ik overwegend van thuis meegekregen. De ingrediënten zijn bijna overal hetzelfde. De verwerking, vlechten enz... is eigen creatie

Omschrijving

| bakkerij/ luxe broodjes/  12 stuks

| ± 10 a 15 min voorbereiden, 60 min rijzen, 15 min vormen, 30 a 35 min bakken

| overwegend van thuis meegekregen en een beetje van internet.

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 600 gr. bloem
  • 300 ml lauwwarme melk
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 ei
  • 1 eiwit(eidooier apart houden)
  • 5 tl zout
  • 3 el. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Extra nodig

  • smeerboter, op kamertemperatuur
  • 1 eidooier
  • 1 tl. melk
  • donkere sesamzaadjes 0f wat je in huis hebt en/of lekker vindt)

Bereiding

voorbereiding, deel 1, het deeg
  1. Giet de lauwwarme melk in de kom en voeg 1 ei, 1 eiwit, kristalsuiker, vanillesuiker, de gedroogde gist en de zonnebloemolie erbij. NB: houdt je eidooier nog apart voor het bestrijken
  2. Mix het mengsel met een garde samen.
  3. Start je keukenmachine met de kneedhaak op middelhoge snelheid.
  4. Schep de bloem in etapes, lepel voor lepel, bij de natte ingrediënten tot je ± de helft van de bloem erbij hebt en kneed het deeg op middelhoge snelheid verder.
  5. Voeg nu het zout en de overige bloem, weer lepel voor lepel, erbij en kneed het deeg voor ± 5 a 10 min minuten op de middelhoge snelheid verder tot je een mooi soepel deeg hebt die min of meer los komt van je beslagkom. Hij is nog een klein beetje plakkerig.
  6. Stort het deeg op je werkblad en kneed het deeg nog een paar minuten door met ± 1 thl zonnebloemolie op je handen. Test je deeg of je er een vliesje van kunt trekken.
  7. Vet een kom in met zonnebloemolie en plaats het deeg erin.
  8. Dek de kom af met plastiekfolie en een theedoek en laat het deeg min 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  9. Wanneer het deeg in volume is verdubbeld druk je de lucht uit het deeg en stort je het deeg op je werkblad.
  10. Verdeel het in ± 12 gelijke bolletjes en dek elke gevormd bolletje deeg af met plasticfolie.
voorbereiding, deel 2, vormen
  1. Verdeel op elk bolletje deeg een halve theelepel smeerboter en druk het bolletje deeg uit tot een rechthoekige platte plak.
  2. Snij deze met een mesje of met je deegkrabber vanaf ± het midden naar buiten toe. In het midden laat je ± 2 cm onbesneden.
  3. de ene kant draai je zo vlak mogelijk de stroken over elkaar
  4. de ander kant rol je de stroken iets langer en dunner uit, draai ze in de andere richting op tot het einde
  5. rol de 1e helft op naar boven toe tot op de helft en kantel deze op zijn zij
  6. rol de 2e helft rond het opgerolde deel, maakt de uiteinden naar onder vast
  7. als het goed is heb je nu een mooi roosje
  8. leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met plastiekfolie en een theedoek
  9. Als je alle bolletje tot roosjes hebt gemaakt laat je ze nog ong 15 min afgedekt weer rusten en rijzen
  10. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 200 °C boven- en onderwarmte

 

afwerking en bakken
  1. meng je eidooier met een eetlepel melk even los met een vork
  2. breng dit voorzichtig met een kwastje over je gerezen rozenbolletjes
  3. besprenkel ze met zwarte sesamzaadjes, of chiazaadjes gemengd met witte sesamzaadjes, of met grove kristalsuiker
  4. bak de broodjes af in de voorverwarmde oven gedurende 30 a 35 min
  5. haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen op een rooster

Eet smakelijk en geniet

Is erg lekker met jam en/of kaas

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email