Zoete aardappel komijn hummus

een mooie en lekker variatie op de basis hummus

Omschrijving

| Sausen/ hummus / 8 porties

| ± 10 min voorbereiding/ 20 min koken/ 10 min afkoelen

| gevonden op internet

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 1 middelgrote zoete aardappel geschild en in blokjes van 1 cm
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • snufje zout naar smaak
  • zwarte peper naar smaak
  • 425 gr ingeblikte kikkererwten uitgelekt (en vloeistof even bewaren)
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • sap en rasp van een citroen
  • 3 el tahin
  • ½ thl gemalen komijn
  • ⅛ thl cayennepeper
  • extra olijfolie, sesamzaadjes, gemalen rode peper, fijngehakte verse peterselie voor garnering (optioneel)

Bereiding

Ter info:

Geroosterde zoete aardappelen voegen een lichtzoete, geroosterde smaak toe aan dit anders traditionele hummusrecept.
Een glutenvrije, veganistische snack die heerlijk is op sandwiches of geserveerd wordt met pitabroodje of rauwkost.

Bereiding zelf
  1. Meng de zoete aardappelen met 1 el olijfolie en een snufje zout en peper
  2. Rooster op een met bakpapier beklede bakplaat op 220  °C gedurende 20 min, of tot de aardappelen zacht zijn en bruin beginnen te worden.
  3. Haal uit de oven en laat de zoete aardappelen minimaal 10 min afkoelen
  4. Voeg afgekoelde zoete aardappel, uitgelekte kikkererwten en 3 el olijfolie toe, knijp knoflookteentjes er boven uit
  5. voeg zeste + sap van 1 citroen toe
  6. voeg 3 el tahini (kruiden) toe + peper en zout naar smaak
  7. voeg  ½ thl komijn en  ⅛ thl cayenepeper toe (let op dat is vrij scherp, vindt je dat niet lekker, gebruik dan minder of laat het weg)
  8. Breng alles samen in de blender en meng samen tot het volledig en homogeen is, duurt ± 2 min
  9. Terwijl de blender draait, voegt u in gedeeltes de kikkererwten opvangvocht tot de hummus de gewenst dikte heeft bereikt
  10. houd er rekening mee dat het dikker wordt naarmate het afkoelt (de blender verwarmt de ingredienten een beetje)
  11. proef en pas de kruiden naan als dat nodig is
  12. garneer eventueel met extra olijfolie, sesamzaad, geplette rode peper en/of gehakte verse peterselie
  13. Serveer beleg op sandwiches, met pitabrood of rauwkost, of als vervanger van mayonaise in kip of tonijnsalade 
NB:

Tahini-vervanger: je kunt pindakaas of amandelboter gebruiken in plaats van tahin, een vergelijkbare pasta gemaakt van sesamzaad in plaats van noten

Voedingswaarde
Energie: 158 Kcal Vetten: 11 gr
waarvan verz. vetzuren: 1 gr
Koolhydraten: 12 gr
waarvan suikers: 1 gr
Eiwitten: 4 gr Vezels: 3 gr Natrium: 159 mg
Vitamine A: 2326 IE
Vitamine C: 1 mg
Calcium: 33 mg Ijzer: 1 mg

 

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email