Zelf Tomatenketchup maken
Omschrijving
| Sausen
| ruim 3 u, neem hier wel de tijd voor
| Landleven magazine, december 2016
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 wortel
- 1 rode ui
- 1 stengel bleekselderij
- 1 scheut olijfolie
- verse gember, ter grootte van een duim
- 2 tenen knoflook
- ½ rode peper, zonder zaadjes en zaadlijsten
- 1 bosje verse basilicum, steeltjes fijngehakt en blaadjes apart
- 1 el korianderzaad
- 2 kruidnagels
- zout en versgemalen zwarte peper
- 1,25 kg tomaten (trostomaten, cherrytomaten, gekleurde tomaten of een mengsel van deze)
- 200 ml water
- 200 ml rodewijnazijn
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
Bereiding
- Maak de wortel, de ui en de bleekselderij schoon en snijd ze in grove stukken.
- Giet een scheut olijfolie in een flinke pan en bak de groentes zachtjes aan.
- Schil het stukje gember en rasp het fijn.
- Maak de knoflook en de peper ook schoon en snijd deze in kleine stukjes.
- Voeg toe aan de groentes, samen met de fijngehakte basilicumsteeltjes, het korianderzaad en de kruidnagels.
- Breng goed op smaak met zout en peper. Laat alles een kwartiertje rustig bakken.
- Voeg dan de gewassen en in vieren gesneden tomaten en het water toe.
- Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het heel zachtjes ongeveer een uur pruttelen.
- Voeg dan de basilicumblaadjes toe en maak er met de staafmixer een gladde saus van.
- Giet deze twee keer door een zeef.
- Doe de saus in een schone pan en voeg de azijn en de suiker toe.
- Breng weer aan de kook, zet het vuur lager en laat pruttelen tot de saus de goede dikte heeft. Dit kan nog wel 1 tot 2 uur duren.
- Kijk zelf naar de saus of deze al dik genoeg is.
- Is de saus nog dun? Laat haar dan wat langer pruttelen.
- Proef de saus en voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe.
- Giet de saus in de schone flessen, draai de doppen erop en laat rustig afkoelen.
- Na een week is de ketchup lekker op smaak.
- Ongeopend blijft de ketchup zeker een half jaar goed.
- Bewaar een geopende fles in de koelkast.
TIP
- Wanner je glazen flessen, met een wijde hals, opnieuw wilt gebruiken.
- Maak de flessen en doppen voor het gebruik grondig schoon en spoel ze met kokendheet water.
- Varieer gerust met de groentes: gebruik een rode paprika of een ander soort ui, of voeg een halve venkel toe.
- Variëren met specerijen en kruiden kan ook: mosterdzaad, selderijzaad, kaneel en laurierblad zijn ook erg lekker.
- Voor een iets mildere ketchup halveer je de hoeveelheid azijn.
- De suiker kun je ook weglaten, vooral als de tomaten van zichzelf veel smaak hebben.