Russische zalmkrans
een mooi en lekker feestelijk gerechtIngrediënten
Deeg
- 175 ml melk
- 7 g gedroogde gist
- 250 g bloem
- 6 g zout
- ± 70 g boter
- Of gebruik kant-en-klare bladerdeeg op een rol of de bekende koopmans pakjes van 10x10cm
Vulling
- 300 gr zalmfilet zonder huid
- 75 ml witte wijn
- 75 ml water
- 2 laurierblaadjes
- 1 ui
- 1 knoflook
- 1 mespunt kurkuma
- 40 gr basmati rijst
- 40 gr boter
- 3 eieren
- 400 gr bladspinazie
- 1 eidooier en een scheutje room om mee te bestrijken
- 1 tl zwart sesamzaad
- 1 tl grof zeezout
Bereiding
Deeg
- Meng de melk, gist, bloem en zout met de hand of in de mixer.
- Voeg de boter toe en kneed tot een soepel deeg.
- Laat het deeg afgedekt ± 30 min rijzen.
Vulling
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
- Smelt de boter in een pan en bak de ui, knoflook en de kurkuma ± 2 minuten.
- Voeg de rijst toe en bak nog ± 1 minuut.
- Blus af met de wijn en het water en voeg de laurierblaadjes toe.
- Leg de zalmfilet op de rijst en bestrooi met een beetje zout.
- Laat de rijst en de zalm met de deksel op de pan ± 15 minuten zachtjes garen.
- Laten het geheel afkoelen.
- Verdeel de zalm in stukjes.
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Kook ondertussen de eieren voor ± 8 minuten.
- Spoel onder koud water, pel de eieren en snijd in partjes.
- Kook de spinazie ± 1-2 minuten.
- Laat goed uitlekken en dep de spinazie droog met keukenpapier
Opbouwen krans
- Halveer het deeg en rol beide helften uit tot twee gelijke cirkels.
- OF indien je kant en klare bladerdeeg gebruikt:
- haal de plakjes bladerdeeg uit de verpakking en haal de plastiek folie’s eraf, laat kort ontdooien
- stapel ± 4 a 5 plakjes op elkaar en rol ze uit tot een cirkel van een groot bord
- stapel de andere 4 a 5 plakjes apart op elkaar en rol deze ook uit voor je 2e cirkel
- de restjes kan je gebruiken voor de garnering
- Zet het ovenschaaltje in het midden van een deegcirkel.
- Verdeel hierlangs de rijst, champignons, spinazie, zalm en de in partjes gesneden hard gekookt ei.
- Bestrooi met peper en zout.
- Verwijder het schaaltje en leg de tweede deegcirkel erop.
- Zet het schaaltje weer in het midden en druk goed aan.
- Snijd het overtollige deeg bij de randen weg en druk de randen goed aan.
- Bestrijk het deeg met eistrijksel (= 1 eidooier met een scheutje room of melk).
- Maak van het overgebleven deeg decoraties voor op de krans.
- Bestrijk de decoraties ook met eistrijksel.
- Bestrooi met het sesamzaad en het zeezout.
- Bak de krans in de oven in ± 30 minuten gaar.
Drankadvies
Wijn: | zoete witte wijn |
Bier: | — |
Voedingswaarde
berekend met zelf gemaakt deeg (geen kant-en-klare bladerdeeg)
Energie: 97 Kcal | Eiwitten: 3,90 gr | Vetten: 4,48 gr | Koolhydraten: 10,07 gr |