Russische zalmkrans

een mooi en lekker feestelijk gerecht

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ vis/ 12 pers

| ± 120 min

| 24Kitchen, chef: Rudolph van Veen en een kleine variatie van mijzelf

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Deeg

  • 175 ml melk
  • 7 g gedroogde gist
  • 250 g bloem
  • 6 g zout
  • ± 70 g boter
  • Of gebruik kant-en-klare bladerdeeg op een rol of de bekende koopmans pakjes van 10x10cm

Vulling

  • 300 gr zalmfilet zonder huid
  • 75 ml witte wijn
  • 75 ml water
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ui
  • 1 knoflook
  • 1 mespunt kurkuma
  • 40 gr basmati rijst
  • 40 gr boter
  • 3 eieren
  • 400 gr bladspinazie
  • 1 eidooier en een scheutje room om mee te bestrijken
  • 1 tl zwart sesamzaad
  • 1 tl grof zeezout

Bereiding

Deeg
  1. Meng de melk, gist, bloem en zout met de hand of in de mixer.
  2. Voeg de boter toe en kneed tot een soepel deeg.
  3. Laat het deeg afgedekt ± 30 min rijzen. 
Vulling
  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  2. Smelt de boter in een pan en bak de ui, knoflook en de kurkuma ± 2 minuten.
  3. Voeg de rijst toe en bak nog ± 1 minuut.
  4. Blus af met de wijn en het water en voeg de laurierblaadjes toe.
  5. Leg de zalmfilet op de rijst en bestrooi met een beetje zout.
  6. Laat de rijst en de zalm met de deksel op de pan ± 15 minuten zachtjes garen.
  7. Laten het geheel afkoelen. 
  8. Verdeel de zalm in stukjes.
  9. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  10. Kook ondertussen de eieren voor ± 8 minuten.
  11. Spoel onder koud water, pel de eieren en snijd in partjes.
  12. Kook de spinazie ± 1-2 minuten.
  13. Laat goed uitlekken en dep de spinazie droog met keukenpapier
Opbouwen krans
  1. Halveer het deeg en rol beide helften uit tot twee gelijke cirkels.
  2. OF indien je kant en klare bladerdeeg gebruikt:
    1. haal de plakjes bladerdeeg uit de verpakking en haal de plastiek folie’s eraf, laat kort ontdooien
    2. stapel ± 4 a 5 plakjes op elkaar en rol ze uit tot een cirkel van een groot bord
    3. stapel de andere 4 a 5 plakjes apart op elkaar en rol deze ook uit voor je 2e cirkel
    4. de restjes kan je gebruiken voor de garnering
  3. Zet het ovenschaaltje in het midden van een deegcirkel.
  4. Verdeel hierlangs de rijst, champignons, spinazie, zalm en de in partjes gesneden hard gekookt ei.
  5. Bestrooi met peper en zout.
  6. Verwijder het schaaltje en leg de tweede deegcirkel erop.
  7. Zet het schaaltje weer in het midden en druk goed aan.
  8. Snijd het overtollige deeg bij de randen weg en druk de randen goed aan. 
  9. Bestrijk het deeg met eistrijksel (= 1 eidooier met een scheutje room of melk).
  10. Maak van het overgebleven deeg decoraties voor op de krans. 
  11. Bestrijk de decoraties ook met eistrijksel. 
  12. Bestrooi met het sesamzaad en het zeezout. 
  13. Bak de krans in de oven in ± 30 minuten gaar. 
Drankadvies
Wijn: zoete witte wijn
Bier:
Voedingswaarde

berekend met zelf gemaakt deeg (geen kant-en-klare bladerdeeg)

Energie: 97 Kcal Eiwitten: 3,90 gr Vetten: 4,48 gr Koolhydraten: 10,07 gr

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email