Zachte cake met chocolade

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak/ klein gebak/ ± 24 (12) stuks

| bereiden: 1u en 15 min / bakken 30 min

| Tijdschrift “Koken & Genieten”, januari 2012

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Cakebeslag, deel 1

  • 550 gr (275 gr) boter
  • ± 700 gr (350 gr) kersen (pot of vers)
  • 200 gr (100 gr) suiker + zakje vanillesuiker
  • 1 thl zout
  • 5 (3) eieren
  • 350 gr (175 gr) bloem + zakje bakpoeder
  • 15 gr (8 gr) cacao

Room-puddinglaag, deel 2

  • 500 ml (250 ml) melk
  • 35 gr (18 gr) vanillepuddingpoeder (= 1/2 (1/4) pakje voor 500 (250) ml melk)
  • 50 gr (25 gr) suiker
  • 300 gr (150 gr) pure chocolade
  • extra: vershoudfolie en handmixer

Bereiding

Cakebeslag, deel 1
  1. Vet een bakblik in (± 32 x 39 cm, minimaal 3,5 cm diep)
  2. laat de kersen uitlekken.
  3. Roer 250 gr boter, 200 gr suiker en de vanillesuiker en een snufje zout romig in de keukenmachine
  4. Roer de eieren een voor een erdoorheen.
  5. Meng de bloem met het bakpoeder en roer het bloemmengsel afwisselend met 3 el melk kort door het deegmengsel.
  6. Verwarm de oven voor: elektrisch 175°C / hetelucht 150 °C / gas: st 2
  7. Strijk de helft van het beslag in het bakblik.
  8. Roer de cacao door het overige beslag en strijk het donkere beslag over het lichte beslag.
  9. Verdeel de kersen erover.
  10. Bak ± 30 minuten in de oven en laat afkoelen.
Roomlaag, deel 2
  1. Roer het vanillepuddingpoeder, 10 gr suiker en 45 el melk door elkaar.
  2. Breng 450 ml melk aan de kook en roer het puddingmengsel erdoorheen.
  3. Laat al roerend minimaal nog 1 minuut doorkoken op laag vuur.
  4. Giet de pudding in een schaal en dek de pudding meteen af met vershoudfolie (om velvorming te voorkomen) en laat afkoelen.
  5. Klop 250 g boter in ± 15 min romig met de mixer.
  6. Roer de pudding kort door
  7. Klop de pudding met de mixer lepel voor lepel door de boter.
  8. Strijk het botermengsel over de cake en zet de cake ± 4 uur in de koelkast
Topping en afwerking, deel 3
  1. Hak de chocolade grof en smelt hem met 30 gr boter au bain-marie.
  2. Laat ± 15 min afkoelen en strijk het chocolademengsel over de cake.
  3. Maak met een mes of een vork golven in de chocolade.
  4. Zet de cake minimaal 1 uur in de koelkast.
Voedingswaarde
Energie: 390 Kcal Eiwitten: 5 gr Vetten: 25 gr Koolhydraten: 34 gr

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email