Zachte cake met chocolade
Omschrijving
| Bakkerij/ gebak/ klein gebak/ ± 24 (12) stuks
| bereiden: 1u en 15 min / bakken 30 min
| Tijdschrift “Koken & Genieten”, januari 2012
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Cakebeslag, deel 1
- 550 gr (275 gr) boter
- ± 700 gr (350 gr) kersen (pot of vers)
- 200 gr (100 gr) suiker + zakje vanillesuiker
- 1 thl zout
- 5 (3) eieren
- 350 gr (175 gr) bloem + zakje bakpoeder
- 15 gr (8 gr) cacao
Room-puddinglaag, deel 2
- 500 ml (250 ml) melk
- 35 gr (18 gr) vanillepuddingpoeder (= 1/2 (1/4) pakje voor 500 (250) ml melk)
- 50 gr (25 gr) suiker
- 300 gr (150 gr) pure chocolade
- extra: vershoudfolie en handmixer
Bereiding
Cakebeslag, deel 1
- Vet een bakblik in (± 32 x 39 cm, minimaal 3,5 cm diep)
- laat de kersen uitlekken.
- Roer 250 gr boter, 200 gr suiker en de vanillesuiker en een snufje zout romig in de keukenmachine
- Roer de eieren een voor een erdoorheen.
- Meng de bloem met het bakpoeder en roer het bloemmengsel afwisselend met 3 el melk kort door het deegmengsel.
- Verwarm de oven voor: elektrisch 175°C / hetelucht 150 °C / gas: st 2
- Strijk de helft van het beslag in het bakblik.
- Roer de cacao door het overige beslag en strijk het donkere beslag over het lichte beslag.
- Verdeel de kersen erover.
- Bak ± 30 minuten in de oven en laat afkoelen.
Roomlaag, deel 2
- Roer het vanillepuddingpoeder, 10 gr suiker en 45 el melk door elkaar.
- Breng 450 ml melk aan de kook en roer het puddingmengsel erdoorheen.
- Laat al roerend minimaal nog 1 minuut doorkoken op laag vuur.
- Giet de pudding in een schaal en dek de pudding meteen af met vershoudfolie (om velvorming te voorkomen) en laat afkoelen.
- Klop 250 g boter in ± 15 min romig met de mixer.
- Roer de pudding kort door
- Klop de pudding met de mixer lepel voor lepel door de boter.
- Strijk het botermengsel over de cake en zet de cake ± 4 uur in de koelkast
Topping en afwerking, deel 3
- Hak de chocolade grof en smelt hem met 30 gr boter au bain-marie.
- Laat ± 15 min afkoelen en strijk het chocolademengsel over de cake.
- Maak met een mes of een vork golven in de chocolade.
- Zet de cake minimaal 1 uur in de koelkast.
Voedingswaarde
Energie: 390 Kcal | Eiwitten: 5 gr | Vetten: 25 gr | Koolhydraten: 34 gr |