Worteltaart uit eigen keuken

Omschrijving:

Bakkerij | gebak | worteltaart
Bereidingstijd: ong. 60 min
Bron: Uit een 5 tal recepten via internet heb ik uiteindelijk mijn eigen creatie gemaakt en met succes.
De taart was méér dan “Goddelijk”.

Ingrediënten:

Voor de taart:

  • 450 gr pateserie bloem (bv Soubry)
  • 1 zakje bakpoeder
  • ½ thl kaneel
  • ½ thl piment
  • ½ thl zout
  • ½ thl gemalen gember (liefst vers)
  • 2 grote eieren
  • 1 eiwit (in sneeuw geklopt)
  • 350 gr suiker: ½ licht bruine basterdsuiker – ½ fijne witte kristalsuiker
  • 150 gr roomboter (of indien gewenst vervangen door 125 ml plantaardige olie)
  • 350 gr geraspte wortelen
  • 100 gr blanke rozijnen (geweld, optioneel)
  • 100 gr walnoten (fijn gemaakt, optioneel)
  • 125 gr/ml fijn gemaakte ananasblokjes uit blik (optioneel)
  • Springvorm Ø 24 cm, bakspray, bakpapier

Voor de bovenlaag (glazuur) – Cream Chees Frosting:

  • 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 350 gr roomkaas (mascarpone of philadelphia)
  • 450 gr poedersuiker
  • 1 el vanille escence

Voor de versiering:

  • 1 pakje oranje fondant of marsepein (of rood + geel en mengen)
  • 1 pakje groene fondant of marsepein

Bereidingswijze:

De taart:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 4)
  2. Spuit bakblik in met bakspray. Als alternatief is invetten met boter en bestrooien met bloem net zo goed.
  3. Bedek de bodem met bakpapier (zo haal je na het bakken je taart makkelijker los van de bodem)
  4. Meng  de bloem, bakpoeder, kaneel, piment, gember, zout in een middelgrote kom
  5. Breng in een andere grote kom (of keukenmachine) de 2 hele eieren en de beide suikers. Klop dit tot een luchtig en romig beslag een paar minuten
  6. Voeg tenslotte de in sneeuw geklopt eiwit aan toe.
  7. Voeg de zachte roomboter (of olie) toe + eventueel de fijn gemaakte ananas en meng goed door elkaar totdat alles goed opgenomen is in het beslag
  8. Voeg de kom met droge ingrediënten beetje bij beetje toe en meng weer tot je een homogene massa hebt.
  9. Haal je beslag nu uit je keukenrobot over in een grote kom en meng tenslotte de geraspte wortelen onder het geheel. Zorg dat alles goed verdeeld is.
  10. Giet nu het beslag in je springvorm en bak de taart af gedurende 40 minuten op 175 °C
  11. Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm en het bakpapier verwijderd.
  12. De volledig afgekoelde taart kun je nu halveren. Leg de bovenkant even apart. Bestrijk de onderste helft met een goeie laat Cream Cheese Frosting en leg de bovenkant terug op zijn plek.
  13. Bedek de taart nu volledig met de rest van de Cream Cheese Frosting, ook de zijkanten.
  14. Als laatste afwerking ter versiering:
  15. Maak van je marsepein of fondant worteltjes en schik ze op je taart

Bereidingswijze:

Cream Cheese Frosting:

  1. Klop de boter en de roomkaas samen met een mixer (keukenmachine) uitgerust met een bisschop klopper
  2. Voeg geleidelijk de poedersuiker aan het mengsel toe, schrap zo nodig ook goed door onderaan de kom
  3. Voeg de vanille escence toe en meng tot alles homogeen gemengd is.
  4. De Cream Cheese Frosting kan afgedekt ongeveer een week in de koelkast bewaard blijven.
Bakkerij, gebak - Worteltaart (beslag) Bakkerij, gebak - Worteltaart (afgebakken) Bakkerij, gebak - Worteltaart (versierd)