Worteltaart
Omschrijving
| bakkerij/ hartig gebak/ 8 a 10 pers
| 20 min voorbereiding, 30 min afbakken
| Variant op het recept van Laura’s bakery
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor deze taart heb ik 2 rechthoekige vormen (Ikea) gebruikt van 25 x 20 cm.
Voor deze vorm kan ik ongeveer 20 a 24 stukjes snijden
Bakvorm 20 cm ∅ | bakvorm 24 cm ∅ | bakvorm 25×20 cm |
---|---|---|
|
|
|
Ter decoratie de “cheese cream frosting” en fondant voor de worteltjes
A: Minder stevige frosting
Voor het smeren tussen, rond en boven de taart. onderstaande hoeveelheid is voldoende voor de taart van 25 x 20 cm
- 200 gr ongezouten zachte roomboter
- 300 gr roomkaas (bv philadelphia)
- 1 thl vanille-extract
- 200 gr poedersuiker
B: Meer stevige frosting
Om roosjes te kunnen spuiten als garnering op de taart
- 300 gr poeder suiker
- 50 gr ongezouten zachte roomboter
- 150 gr roomkaas
C: Rode en groene fondant
Ik gebruikte ong. 30 gr rode fondant en ± 10 gr groene fondant. Deze zijn bij de supermarkt verkrijgbaar bij het schap met bakspullen. Een pakje Oetker weegt ± 150gr.
Na het openmaken van de pakjes fondant kan je deze na stevig inpakken met huishoudfolie nog een poosje bewaren en gebruiken.
Bereiding
Het beslag
- Begin met het raspen van de wortels en zet deze afgedekt even opzij
- Meng alle droge ingrediënten in een kom en roer dit met een houten spatel even door elkaar: ⇒ dit zijn de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en de kruiden
- Neem je keukenmachine en doe de eieren, zonnebloemolie en vanille-extract in de beslagkom en klop alles met de garde door elkaar.
- Laat dit rustig een paar minuten draaien. Dat zorgt voor de luchtigheid van je beslag.
- Voeg de suiker toe en roer dit door het mengsel tot alles goed opgenomen is als een homogeen beslag.
- Laat nu op een iets zachtere snelheid je droge ingrediënten beetje bij beetje opnemen tot weer een geheel.
- Zodra deze droge ingrediënten zijn opgenomen voeg je de geraspte wortel toe en de fijngehakte walnoten toe. Laat de machine nog even draaien.
- Verdeel je beslag nu over de 2 met bakpapier beklede vormen en bak ze af in een voorverwarmde oven van 180 ºC gedurende 30 min.
- Laat daarna nog even in de bakblikken afkoelen vooraleer je ze op het rooster verder laat afkoelen
- De cake’s bak je in 2 rechthoekige bakblikken, je krijgt dan een beter resultaat dan wanneer je hem als 1 grote cake zou bakken en later doorsnijdt.
- Als je 2 cake’s afgebakken en afgekoeld zijn, zal je zien dat ze een bol buikje hebben. Snij deze even vlak zodat het beter gaat om je 1e cake te besmeren met de cheese creme frosting (A).
- Leg je 2e afgevlakte cake omgekeerd er bovenop, besmeer nu ook de boven- en zijkanten.
- Maak nu de steviger cheese frosting (B), en spuit kleine roosjes bovenop je taart.
Bereiding Cheese-creme-frosting A
- Klop de boter in een paar minuten licht en romig.
- Voeg de roomkaas en het vanille-extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
- Als laatst voeg je de poedersuiker toe. Mix dit op een lage stand (of spatel) door de crème.
- Als de poedersuiker is opgenomen kun je nog even kort op een hoge stand mixen voor een luchtig en romig resultaat.
Bereiding Cheese-creme-frosting B
- Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en klop tot het mengsel licht en luchtig is.
- Doe de crème in een spuitzak met stervormig spuitmondje en spuit de toeven op de taart.
Fondant
- Je kan nu met de fondant gaan fröbelen om kleine worteltjes te maken.
- Heel simpel kleine ovale bolletjes maken en aan het uiteinde een klein puntje kneden.
- Aan de dikkere kant maak je een inkeping.
- Met de groene fondant nog kleinere bolletjes maken en deze knijp je in de inkeping van het worteltje.
- Maak nu kleine sneetjes in het groene bolletje en een paar oppervlakkige sneetjes op de worteltjes.
- Leg op elk cheese-frosting-roosje een klein worteltje. Klaar.
- Je kan nu met een mes kleine inkepingen/sneetjes maken zodat je de taart makkelijk in porties kan snijden.
- De cake is erg lekker, maar ook best machtig.
Eet smakelijk en … geniet. Wij waren erg enthousiast over het resultaat