Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-pagenavi domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1084911002/mijnreceptenbundel.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Wortelbrood | mijn receptenbundel

Wortelbrood

De omschrijving stap voor stap gevolgd op het filmpje bij 24Kitchen. Deze uitgeprobeerd en enigszins aangepast

Omschrijving

| broden

| rijzen 1e x 2u en 2e x nog 1 u/ bakken 25 min

| 24Kitchen, Martha Steward 

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 375 gr broodmeel, plus meer voor het afstoffen
  • 5 gr tafelzout
  • 7 gr actieve droge gist
  • 375 cc vers geperst wortelsap
  • 75 gr bessen (gedroogde en gewelde cranberry’s)
  • 50 gr grof gehakte walnoten
  • 10 gr lijnzaad
  • 1 el komijnzaad

Bereiding

  1. Breng de bloem in een middelgrote kom
  2. Strooi over de bloem het zout (aan de linker kant) en de gist (aan de rechter kant), in het midden je lijnzaad.
  3. Maak een kuiltje en voeg het wortelsap toe.
  4. Roet met een houten lepel (of met je handen) tot er een vochtig, kleverige deeg wordt gevormd, ongeveer 30 seconden. Als het niet echt plakkerig aanvoelt, voeg nog een eetlepel of twee water of wat extra wortelsap toe.
  5. Voeg de bessen en walnoten toe en meng tot opgenomen.
  6. Dek de kom af met huishoudfolie en laat staan ​​totdat het oppervlak is bezaaid met bubbels en deeg wordt meer dan verdubbeld in grootte, ± 2 uur.
  7. Werk nu verder op een royaal bebloemd werkblad.
  8. Met behulp van een deegkrabber of rubberen spatel, schraap het deeg uit de kom in een stuk.
  9. Met behulp van bebloemde handen of een deegkrabber, til je de randen van het deeg naar het midden toe, telkens opnieuw. Voeg desnoods regelmatig wat bloem eroverheen totdat je uiteindelijk een mooie ronde bal deeg bekomt.
  10. Leg een schone theedoek op werkvlak, bestuif deze royaal met bloem en bestrooi met komijnzaad.
  11. Plaats voorzichtig het deeg op handdoek met komijnzaad, de naad naar boven. Hiermee geeft je straks de bovenkant een extra smaak en versiering.
  12. Breng de bal deeg, nu met naad naar beneden in een broodbakvorm en dek af met huishoudfolie die je aan de binnenkant sprayd met bakspray.
  13. Laat het brood op kamertemperatuur nog ± 1 uur rijzen.
  14. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 °C
  15. Bak tenslotte af gedurende 20 a 25 min.
  16. Laat het brood nog even afkoelen voor je deze uit zijn vorm haalt.
  17. Snij het brood pas als deze goed is afgekoeld.

Eet smakelijk

Categorieën