Witte chocolademousse (2) - (J. Meuse)
Omschrijving
| Dessert/ 4 pers
| 10 min + tijd om op te stijven in de koelkast
| Recept van Jeroen Meus, dagelijkse kost.be
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 400 g witte chocolade
- 6 eieren (alleen wit)
- 325 ml room
- ± 50 cc melk
- een borrelglaasje Grand Marnier (sinaasappellikeur)
- 1 blaadje gelatine (ong. 3,5 g/stuk)
Bereiding
- Smelt je witte chocolade au bain-marie.
- Verwarm daarvoor water in een pan (op een zacht vuurtje, want het water hoeft niet te koken).
- Zet een tweede pan of schaal in de eerste pan warm water.
- Breek de stukjes chocolade en doe ze in de pan die je in het warme water zet.
- Voeg er een scheutje melk aan toe en (naar smaak) een scheutje Grand Marnier.
- Laat het chocolademengsel rustig smelten.
- Roer regelmatig voorzichtig om.
- Vul een schaaltje met koud water en laat daarin de gelatine weken.
- Na een paar minuten knijp je het gelatineblaadje uit en doe je het in de gesmolten chocolade.
- Roer tot de gelatine opgelost is. Zet de chocolade even opzij.
- Breek de eieren en scheid het eiwit van de dooiers.
- De dooiers gebruiken we niet.
- Doe het eiwit in de mengkom van je keukenmachine en klop het op tot een stevig, sneeuwwit schuim. (Let erop dat de mengkom vooraf goed ontvet is.)
- Doe het chocolademengsel in een grote mengschaal en spatel vervolgens het eiwitschuim er heel luchtig onder.
- Doe dat voorzichtig en ga door tot alles mooi gemengd is en je een luchtige mousse krijgt.
- Giet de room in de mengkom van de keukenmachine en klop ze half op.
- Spatel ook de half opgeklopte room onder de chocolademousse.
- Verdeel de chocolademousse in dessertschaaltjes of kommetjes
- Plaats de schaaltjes mousse in de koelkast en laat ze opstijven.
Voor de versiering of afwerking zijn vele mogelijkheden:
kies zelf wat lkkers erover zoals bv mangsliertjes met passievrucht
laat je fantasie de vrije loop