Vlierbloesemsiroop

Omschrijving

| drank/ siroop/ alc vrij

| tijd om te plukken/ 24 u rusten/ 10 min maken

| Op verschillende sites gevonden en mijn eigen draai eraan gegeven. Informatie die ik nuttig vond heb ik overgenomen (weet helaas niet meer welke site, mijn excuses)

Uitgelichte afbeelding

Ter info

  • De bloesems kan je vinden/ plukken van mei tot juni
  • Als het kan pluk/knip zoveel mogelijk de hoger hangende schermen. Lager hangende bloemen kunnen bezocht zijn door hondjes… embarassed, liever niet dus.
  • Kijk goed en kies de mooie grote bloesems uit die een frisse kleur hebben
  • Schud ze voorzichtig even zodat eventuele kleine vliegjes of beestjes eruit zijn, maar ook weer niet te hard, anders hou je geen bloesems meer over
  • Het maken van siroop is helemaal niet moeilijk. Geniet ondertussen van je wandeling in de natuur terwijl je op zoek gaat naar mooie vlierbomen/- stuiken
  • Zorg dat je voldoende flesjes of wekpotjes hebt om de siroop in te bewaren. Het beste kun je ze even steriliseren (10 min koken, afgieten en ze voorzichtig op een schone theedoek laten drogen)
  • Als je siroop klaar is kan je deze lang bewaren. Je hebt er het hele jaar plezier van en is op veel manieren te gebruiken

Gebruiktips:

  • als limonadesiroop in water, lekker dorstlessend en gezond
  • als marinade op aardbeien, heerlijk
  • (als je op internet zoekt kun je nog veel meer recepten vinden)

Welke vlierbloemsen kun je gebruiken

LET OP:

    Zorg dat je goed kijkt voor je gaat plukken. Je hebt gewone vlierbloesem (niet giftig) en Kruitvlier (wel giftig)

    De normale vlierbloemsen 

    De normale vlierbloesem is prima geschikt voor consumptie. Je kunt de schermen rauw eten, in een pannenkoek verwerken, koekjes van bakken of er siroop van maken. Je herkent de normale vlierbloesem aan de vlakke witte bloesemschermen.

       

      De normale vlierbessen

      Na de bloei van de bloesems krijg je de vlierbessen.
      De gewone eetbare vlierbessen hangen in trosjes naar beneden.
      Ook hier is heerlijke siroop van te maken en is een ideaal middel bij verkoudheid. Barst van de vitaminen

         

        Kruitvlier

        De bloemetjes van de kruidvlier staan verder uit elkaar en hebben een boller scherm dan de gewone vlier. Inmiddels is het aantal kruidvlieren in Nederland sterk afgenomen en kom je vooral de gewone niet giftige vlier tegen.

        De bladeren, vruchten en zaden van de kruidvlier bevatten giftige stofjes en zijn daarom niet eetbaar.      

          Kruitvlier bessen

          De kruidvlier bevat wel giftige stoffen, daarvan staan de bessen in schermen omhoog.
          Zo zie je duidelijk verschil tussen de 2 soorten en kun je voor de zekerheid altijd even kijken of je de juiste niet giftige vlier hebt

             

            Ingrediënten

            voor de siroop

            • veel (20 a 25) verse grote schermen vlierbloesem (bv in een emmer)
            • 1000 (a 1250) gr suiker per liter
            • 2 (biologische) citroenen
            • 20 gr citroezuur per liter (verkrijgbaar bij een drogist)

            Extra nodig

            • een emmer
            • een snoeischaar voor het plukken
            • 2 grote pannen (bv een soeppan)
            • een zeef + eventueel een linnen kaasdoek
            • schone flesjes en/of wekpotjes
            • trechter

            Bereiding

            1. Pluk een emmertje vol vlierbloesems. Ga ze vooral NIET wassen want anders verlies je de aroma en smaak en is al je werk voor niets geweest
            2. Haal zo veel mogelijk takjes en steeltjes weg, deze zorgen voor een bittere smaak, en doe de vlierbloesems in een grote pan.
            3. Vul de pan met water tot de bloesems onder water staan: niet teveel, maar ook niet teweinig. Net onder water. Komt neer op ± 1 ltr water, is een beetje afhankelijk van je hoeveelheid schermen dat je hebt kunnen plunnen
            4. Was je citroenen, snij ze in plakjes en leg ze op je bloesems (voorkomt enerzijds het bruin worden maar is zeker ook ten gunste van een frisse smaak en houdbaarheid)
            5. Doe een deksel op de pan en laat het vlierbloesemmengsel een nachtje trekken (min 12 a 24 uur).
            6. Ondertussen kan je de flesjes of potjes alvast steriliseren in kokend water, gedurende 10 min, zodat je de siroop langer kan bewaren.
            7. De volgende dag giet je het mengsel over in een andere pan door een zeef, de vlierbloesems (en de citroenschijven) hebben hun werk gedaan en mogen weg.
            8. Giet het vervolgens weer over in de andere pan, nu door een kaasdoek, zo houd je een heldere vloeistof over.
            9. Meet met behulp van een maatbeker hoeveel vloeistof je nu hebt.
            10. Per liter heb je 20 gram citroenzuur en ± 1 kilo suiker nodig. (indien gewenst kan je zelfs wat minder suiker gebruiken als je de siroop iets minder zoet wilt maken).
            11. Zet de pan met vlierbloesemwater op het vuur, zorg ervoor dat het net niet kookt, anders gaat dit ten koste van de smaak.
            12. Even borrelen is niet erg, als je het maar niet continue op hoog vuur laat staan.
            13. Doe de suiker erbij, verwarm de siroop en blijf roeren tot de suiker in de siroop is opgelost. Dit duurt ± 5 a 10 min.
            14. Voeg vervolgens het citroenzuur toe, laat dit er ook in oplossen. Citroenzuur zorgt voor een frisse citroensmaak en zorgt ervoor dat je siroop langer houdbaar is.
            15. Giet de hete siroop met behulp van een trechter in schone flessen of potten.
            16. Sluit ze heet af

            veel plezier en succes

            Extra tip:

            Wil je de siroop nog lekkerder maken met een extra smaakje? Dat kan met bv:

            • bloemblaadjes zoals: rozenblaadjes, madeliefjes, viooltjes
            • kruiden zoals: gember, kaneel, anijs, jeneverbes
            • ander fruit zoals: kruisbes of aardbeien

             

            Categorieën

            Print Friendly, PDF & Email