Gevlochten suikerbrood

Dit vlechtbrood met kaneel en rozijnen gezien op TV en is van Martha Stewart.
Hier en daar heb ik mijn eigen aanpassingen bijgesteld in het recept, voor ons gezin was het een succes.
Oorspronkelijk waren alle hoeveelheden bedoeld voor 2 broden. Deze heb ik zelf aangepast naar verhouding voor 1 brood

Omschrijving

| luxe brood | keuze uit neutraal suikerbrood of kaneel-rzijnen-brood

| deeg bereiden ± 10 a 15 min/ rijzen 2 x 1 uur/ afbakken 30 a 35 min

| Gezien op TV & recept via http://www.marthastewart.com/856971/challah (NB: hier en daar mijn eigen draai aan gegeven)

Ingrediënten

Maak je keuze of je gaat voor een neutraal suikerbrood of je gaat voor een kaneel-rozijnen/cranbarry brood. 

Voor het vlechtbrood (Challah)

Gistmengsel:

  • 10 gr actieve droge gist
  • 60 cc warm water (± 40 a 45 °C)
  • 20 gr suiker

Deeg:

  • 400 gr bloem: 350 gr patentbloem + 50 gr volkoren meel
  • 70 cc heet water
  • 45 gr margarine
  • 15 cc sojaolie (of een olie naar keuze)
  • 5 gr zout
  • 20 cc (boekweit) honing
  • 2 grote eieren, kamertemperatuur

Extra:

  • naar eigen keus ong 25 gr suikerparels ter garnering
  • 1 grote eidooier of geheel ei met een el water (voor het bestrijken van je brood vóór het afbakken)

Voor de kaneel/rozijn brood (Challah)

  • 125 gr bessen (bv cranbarry’s, of helft rozijnen en helft cranbarry’s)
  • 1 groot ei, los geklopt
  • 7,5 gr gemalen kaneel
  • 60 + 15 gr suiker

Bereiding

keuze 1: neutraal suikerbrood

  1. Breng je gist, warm water en 20 gr suiker in een kleine kom. 
  2. Klop het even los en laat ± 5 min staan ​​tot het wat schuimig is
  3. In je kom van de keukenmachine, uitgerust met deeghaken/ bisschop breng je de ingrediënten in deze volgorde toe:
    1. Het hete water, margarine, (soja)olie, zout, honing en de 100 gr suiker
    2. Zet de machine op een lage snelheid aan en laat draaien tot het mengsel lauwwarm wordt (en de boter hiermee ondertussen smelt), duurt ± 5 minuten.
    3. Voeg eieren toe, één voor één, mengen goed na elke toevoeging.
    4. Voeg het ondertussen schuimende gistmengsel toe en meng tot homogeen beslag.
    5. Voeg de bloem (patent + volkoren meel) toe.
    6. Meng tot homogeen beslag. 
    7. Voeg eventueel nog wat bloem toe totdat er een zacht deeg vormt.
  4. Giet het deeg op een met bloem bestrooid werkblad en kneed de deegbal nog ruim en stevig door (± 8 a 10 min)
  5. Neem een grote kom, spray deze in met bakvet
  6. Breng de deegbal in deze kom, bedek met eveneens besprayde folie en laat staan ​​op een warme plaats om te reizen, ± 1 uur, tot deze in grootte verdubbeld is.
  7. Ondertussen spray 2 vellen bakpapier (of bakvormen) in met bakspray en zet even opzij.
  8. Breng na het reizen het deeg op een met bloem bestoven werkblad (*)
  9. Verdeel je deeg in drie (of 4) gelijke stukken al naar gelang je kiest om te vlechten met 3 of 4 strengen.
  10. Rol elk stuk in lang banen zodat je ze kan vlechten.
  11. Vlecht de strengen en breng tenslotte je vlechtwerk in een ingevette springvorm of vlak op een ingevette bakplaat.
  12. Laat weer ± 1 uur rijzen
  13. Bestrijk met losgeklopt eigeel (of heel ei)
  14. Je zou ervoor kunnen kiezen om hier suikerparels op te brengen ter garnering.
  15. Werken met een helft per keer:

* OF – Als je gekozen hebt voor het kaneel-rozijnen/cranbarry brood ga je verder met keuze 2.

keuze 2: kaneel/rozijnenbrood

  1. In de voorbereiding de bessen even laten wellen in voldoende heet water. Laat deze vlak voor het gebruik goed uitlekken.
  2. Vorm met je stuk deeg in een rechthoek van ± 30 x 45 cm.
  3. Borstel met ei.
  4. Meng in een kleine kom de kaneel en de suiker samen en strooi dit over je deegflap.
  5. Laat je bessen uitlekken en strooi (verdeel) ze over kaneel-suiker mengsel
  6. Bedek met bakpapier. Druk met een rolletje voorzichtig op kaneel-suikermengsel en bessen in deeg.
  7. Verwijder bakpapier en rol deeg in de lengte op, zoals een geleirol. Leg deze rol in een bakvorm. Je kan ervoor kiezen om deze rond te leggen in een springvorm of bakplaat.
  8. Gebruik een schone keukenschaar, snij zes diepe snede’s rond de bovenkant van de rol.
  9. Laat staan ​​totdat deeg is gerezen, ± 1 uur en kijk of het deeg boven de randen van de bakvormen zijn gestegen.
  10. Verwarm ondertussen de oven op 150 °C.
  11. Doe in kleine kommetje de eierdooier met 1 eetlepel water om het vlechtbrood te bestrijken NA het rijzen of resterende eetlepelsuiker en ei wit voor de Kaneel-Rozijn Vlechtbrood.
  12. Borsteltoppen van broden met ei mengsel.
  13. Zet de broden in de voorverwarmde oven en bak ze goudkleurig in ± 30 tot 35 minuten.

Eet smakelijk